Световните продажби на компютри се очаква да започнат да нарастват от края на 2023 г., а новият цикъл от подобрения в системите вероятно ще ускори растежа през следващата година, твърдят компаниите за пазарни проучвания IDC и Canalys.

Засегнатите от инфлацията и притеснени от потенциалната ресеция клиенти засега отлагат обновяването на компютрите си, но все пак ще го направят по-късно през годината, което ще доведе до ръст на пазара на персонални компютри, допълват двете фирми.

„Търговският сегмент има няколко двигателя на растежа, включително наближаването на края на поддръжката на Windows 10.“, посочват анализаторите от IDC.

Възстановяването ще бъде подкрепено от скок в търсенето от образователния сектор на основните пазари, тъй като устройствата, внедрени по време на пика на пандемията, достигат края на жизнения си цикъл, твърди анализаторът на Canalys Ишан Дут.

„Очакваме забавените покупки да започнат да стимулират пазара в края на 2023 г., като инерцията ще се ускори през 2024 г.“, допълва той.

Наблюдава се възстановяване в индустрията за чипове

Индустрията за чипове също се очаква да се възстанови към края на първото полугодие след спада, който беше предизвикан от срив в търснето на електроника миналата година, тъй като ускорената инфлация накара потребителите да подходят по-внимателно към разходите си.

Продажбите на персонални компютри спаднаха с 16,5% до 292,3 млн. бройки през 2022 г., обяви IDC. През четвъртото тримесечие сривът беше с 28,1%.

Производителят на компютри HP записа 25% понижение на продажбите миналата година, последван от Lenovo и Dell Technologies, сочат данни на IDC. Apple е единственият производител в сектора, чиито продажби нараснаха през 2022 г., допълва компанията.

Цената на акциите на Dell и HP се срина съответно с 27% и 29% през 2022 г., докато при Lenovo спадът беше с 28%. При Intel понижението е по-голямо – 48%, а Advanced Micro Devices отстъпи с цели 55,5% през периода.

Днес ще стане ясно каква точно е инфлацията в САЩ

Фондовите борси в Европа записаха сесия на зелена територия в сряда, докато вниманието на инвеститорите продължава да е фокусирано върху предстоящите данни за потребителската инфлация в САЩ.

Предстои в днешния ден да бъде публикувана статистика за базовата потребителска инфлация в САЩ (изключваща цените на храни и енергия) през миналия декември – прогнозите са за леко ускорение до 0,3% на месечна база след отчетените 0,2% месец по-рано.

Статистиката, която се следи зорко от Фед, може да даде сигнали какви ще са следващите стъпки на американския регулатор.

В своя реч във вторник управителят на Фед Джером Пауъл предупреди, че стабилизирането на цените изисква трудни решения, които може да не са политически популярни.

Коментарът му не съдържаше намеци накъде се е насочила паричната политика на банката, след като през 2022 г. тя покачи лихвите 7 пъти.