В България има огромен потенциал за ръст в платената телевизия. Делът ѝ е над 83%, докато отчетите на регулатора показват под 70%.

Това заяви в ефира на Станислав Георгиев, главен изпълнителен директор на един от големите телекоми в България.

"В страната ни около 400-600 хиляди абонати на платена телевизия използват пиратски услуги. Това означава, че услугата не се докладва пред доставчиците на телевизия. Сивият сектор трябва да бъде унищожен, тъй като трябва да работим на равни конкурентни правила.“, смята той.

От думите на Станислав Георгиев стана ясно, че по време на пандемията гледането на телевизионно съдържание се е увеличило средно от 4 часа и половина с около един час.

"Очакванията към телекомуникационната индустрия се повишиха мащабно, но това не доведе до ръст на бизнеса.", каза още изпълнителният директор на компанията.

Кой мисли да осуети плана на Безос

Представители на Пентагона обмислят да сложат край на прочутия проект за изчислителни облаци JEDI, който затъна в съдебните спорове с Amazon.com и е изправен пред продължаващи критики от властите, пише Wall Street Journal.

Договорът за съвместна отбранителна инфраструктура беше даден на Microsoft през 2019 г. вместо на Amazon, а оттогава компанията на Джеф Безос оспорва решението в съда.

През април тази година федерален съдия отказа предложението на Пентагона за отхвърляне на голяма част от исканията на Amazon. Няколко дни по-късно заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс заяви, че отделът ще прегледа проекта.

„Ще трябва да преценим къде се намираме по отношение на продължаващите съдебни спорове около JEDI и да решим кой е най-добрият път за министерството“, коментира Хикс на конференция по сигурността на 30 април, организирана от неправителствената организация Aspen Institute.

Коментарът беше направен след като от Пентагона изпратиха доклад до Конгреса,в който се казва, че поредна съдебна победа на Amazon може значително да повлияе на графика на изпълнение на програмата.

„Перспективата пред такъв продължителен съдебен процес може да постави под въпрос бъдещето на JEDI Cloud”, посочва докладът от 28 януари.

Хикс и други представители на Пентагона твърдят, че има належаща необходимост от внедряване на облачна програма, която да обслужва повечето от клоновете и отделите на ведомството.

Договорът за JEDI, оценен на до 10 млрд. долара за 10 години, цели да позволи на Пентагона да консолидира своите системи с данни, да даде на работещите в отбраната по-добър достъп до информация в реално време и да позиционира Министерството на отбраната така, че да може по-успешно да разработва решения с изкуствен интелект, които са смятани за ключови в бъдеще.

Някои представители на властта и експерти в областта на договорите с правителството твърдят, че JEDI трябва да бъде премахнат, тъй като подходът за избор на един доставчик, който да се занимава с всичко, е непоходящ и остарял за огромни структури като Министерството на отбраната.

Ще имаме ли скоро детски Instagram

Прокурорите от 44 щата и територии в САЩ призоваха Facebook да се откаже от плановете си да създаде Instagram услуга за деца под 13-годишна възраст. Те се притесняват от негативните ефекти на социалните мрежи върху здравето на децата.

Днес е писмо до Facebook, в което прокурорите изразяват опасенията си за влиянието на платформата върху малките потребители.

Това се превърна и в един от основните въпроси, които бяха засегнати през март по време на изслушванията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и на лидера на Twitter – Джак Дорси.

През март BuzzFeed News разкри, че Facebook проучва възможностите за създаване на Instagram версия, насочена към деца. Медията се позова на вътрешни документи на компанията, които е разгледала.

Защитата на децата от онлайн злоупотреби и вреди е един от въпросите, по които демократите и републиканците са единодушни, а това поставя допълнителен натиск върху всяка компания, която създава онлайн услуги, насочени към тази потребителска група.

В днешното писмо до Зукърбърг се цитират тези новини, както и резултати от проучвания на социалната мрежа и Instagram, които показват, че тези платформи имат негативен ефект върху психичното здраве на децата, включително водят до по-ниско самочувствие и до идеи за самоубийство.

Прокурорите твърдят още, че малките деца „не са подготвени да се справят с множеството предизвикателства, свързани с наличието на акаунт в Instagram”. Тези предизвикателства включват опазването на поверителността на личните данни и ориентирането в това кое е подходящо за гледане и споделяне.

Не на последно място Facebook и Instagram са съобщили за 20 млн. изображения със сексуално насилие над деца през 2020 г.

Същевременно властите са скептично настроени и заради историята на Facebook с продукти за деца и посочват, че компанията вече се е проваляла в опазването и неприкосновеността на децата в своите.