TSMC води напреднали преговори с ключови доставчици за създаването на първия си потенциален европейски завод в германския град Дрезден – ход, който ще позволи на най-големия производител на чипове да спечели от бума на търсенето от автомобилната индустрия в региона, пише Financial Times.

Тайванската компания изпраща екип от висши мениджъри в Германия в началото на следващата година, за да обсъдят ниво на държавна подкрепа за завода, както и капацитета на местната верига на доставките, която да отговори нуждите на мястото, твърдят източници, запознати с въпроса.

Това ще бъде второто подобно пътуване за шест месеца на директори на TSMC, а финално решение дали да бъдат инвестирани милиарди долари в завод, чийто строеж може да започне най-рано през 2024 г., се очаква да бъде обявено скоро след него, допълват източниците.

По думите им миналата година TSMC е получила запитвания от клиенти да обмисли изграждането на завод в Европа, но след инвазията в Украйна компанията е спряла първоначалното проучване по въпроса. Нарастващото търсене от европейските производители на автомобили за произведени на място чипове обаче е накарало TSMC да се върне на идеята.  

Решението за завода ще даде силен тласък на Европейския съюз (ЕС), който се бори да намали зависимостта си от вноса на полупроводници – ключови компоненти за всичко от смартфони до автомобили – от Азия. По-рано тази година Брюксел одобри 43 млрд. долара субсидии в опит да привлече производители на чипове в Европа.

Преговорите на TSMC с няколко доставчици на материали и оборудване са фокусирани върху това дали те могат да направят инвестициите, необходими за подкрепа на завода, посочват още източниците, запознати с въпроса.

Производството на полупроводници е сложен процес, зависещ от над 50 вида оборудване и над 2000 материала, включително химикали и индустриални газове.

„Ще се опитаме да подкрепим нашите клиенти. Няма да им позволим да ходят сами в пустинята“, посочва един от директорите на доставчик, който ще предостави ключови материали за завода в Дрезден, допълвайки, че ще е нужна държавна подкрепа.

Нарастването на разходите за енергия и ускоряването на инфлацията принудиха американският производител на чипове Intel да търси повече подкрепа от германското правителство във връзка с плана за изграждане на завод за 16 млрд. долара в източния град Магдебург.

Intel все още възнамерява да инвестира в Европа, но заводът в Магдебург трябва да бъде конкурентен, твърдят източниците.

Ако TSMC все пак се насочи към завода в Дрезден, тя щ се фокусира върху 22- и 28-нанометровата технология за чипове, подобно на тези, които планира да прави в завода, който създава със Sony в Япония.

TSMC ще трябва да прецени дали изграждането на завод в Дрезден ще натовари твърде много работната ѝ сила. Производителят на чипове вече изпрати няколкостотин инженери в подкрепа на новите заводи, които гради в САЩ, и твърди, че ще се нуждае от още 500 до 600, които да ѝ помогнат за завода в Япония.

Европа, Близкият изток и Африка отговарят за приблизително 6% от приходите от продажби на TSMC, което е изключително малко в сравнение с 65-те процента, които групата генерира от Северна Америка.

Говорител на TSMC твърди, че „не изключва никакви възможности“ относно потенциален завод в Дрезден.

Експанзията на компанията отвъд океана се случва в момент, в който глобалните производители на чипове като Intel и Samsung се надпреварват да разширят капацитета си. Трите най-големи производителя на чипове обещават да инвестират поне 380 млрд. долара през следващото десетилетие за изграждането на нови фабрики в Тайван, Южна Корея, САЩ, Япония, Германия, Ирландия и Израел.