Доналд Тръмп вече стартира сбогуването си с властта с туит в социалната мрежа. В 18:16 ч. по източноамериканско време американският президент обяви след почти 19 часа мълчание в Twitter, че е инструктирал директора на Администрацията за общи услуги (GSA) Емили Мърфи да инициира процеса по прехода към следващото правителство.

Мърфи не била принудена да вземе решението, както тя уверява в писмото до Байдън.

„Прекарах по-голямата част от живота си в държавна служба и винаги съм се стремяла да постъпя правилно“, се казва в него. Мърфи обаче избягва изрично да обявява Байдън за победител в писмото.

Независимо от това, бъдещият президент Джо Байдън най-накрая получава достъп до важна информация, правителствени сгради и планираните пари на данъкоплатците, за да подготви по-добре началото на мандата си. По-рано Тръмп отказваше да включи Байдън в срещи за национална сигурност или в борбата срещу коронавируса.

Тръмп също отказваше да признае изборния резултат. И все още е на тази вълна.

Дори в своя туит в понеделник вечерта той показва борбеност. Президентът уверява, че все още предполага, че може да промени резултата от изборите в своя полза.

Но даде ясно да се разбере: „В най-добрия интерес на нашата страна ще посъветвам Емили и нейния екип да направят това, което трябва да направят по отношение на началните протоколи и аз съм инструктирал моя екип да направи същото.“

„Това е голяма стъпка. Президентът започва да признава реалността“, обяви дългогодишният любимец на Тръмп Fox News.

Тръмп се бореше до последно срещу резултатите от изборите и твърдеше, че те са му откраднати. Неговият адвокатски екип, воден от Руди Джулиани, заведе десетки дела, за да предотврати преброяването, да поиска ново преброяване или да отмени гласувания заради отсъствия или измами.

Досега всички опити се провалиха в съда и предвид доста удобната преднина вече едва ли има юридически начини за обрат.

Защо Тръмп не признава загубата си

„Тръмп ще напусне Белия дом и пак ще твърди, че изборите са откраднати. В противен случай ще трябва да признае, че е загубил, а това той няма да го направи никога - защото мрази повече от всичко да бъде губещ.“

Това каза бившият съветник по сигурността на Тръмп Джон Болтън в интервю за Handelsblatt. Болтън напусна правителството през есента на 2019 г. и оттогава е един от гласовитите критици на Тръмп.

През уикенда екипът на Тръмп се раздели и с адвоката Сидни Пауъл, която на пресконференция миналата седмица изложи заедно с Джулиани най-смелите теории на конспирацията. Твърденията им варираха от това, че изборите са манипулирани със средства от Куба, Венецуела и Китай до намеса на софтуер от Уго Чавес и сървър в Германия. И досега обаче няма отговор на искането на всъщност приятелската телевизия Fox News екипът да предостави доказателства за твърденията си.

В понеделник натискът върху Тръмп се засили още повече: Не само избирателната комисия в горещо оспорвания щат Мичиган официално потвърди победата на Байдън с преднина от 154 000 гласа, но и повече от 160 изпълнителни директори на големи нюйоркски компании също бяха публикували писмо, призовавайки Тръмп най-накрая да започне процеса на преход.

„Всеки ден, в който редовният преход към следващия президент се забавя, нашата демокрация отслабва в очите на нашите собствени граждани и имиджът на нацията на световната сцена намалява", се казва в писмото.

„Задържането на ресурси и жизненоважна информация от идващата администрация е риск за обществеността и сигурността на Америка.“, критикуват изпълнителните директори.

Болтън също беше критичен към забавянето, особено с оглед на националната сигурност. „Може би е трудно да се разбере в Европа, но два месеца и половина за прехвърляне на власт в САЩ не е много време. И вече загубихме почти три седмици".

В САЩ прехвърлянето на задълженията от един президент на следващия се регулира от закона. Независима правителствена агенция на САЩ, Администрацията за общи услуги (GSA), прилага законовите разпоредби.

Действителният преход на правителството започва веднага след определянето на победител. До встъпването в длъжност излизащият от Белия дом президент и новоизбраният президент обикновено се срещат редовно за консултации.

И докато Тръмп се държи като дете

Русия затяга хватката си около американския интернет гигант Google за това, че не е успял да премахне забранено съдържание от търсачката си, обяви комуникационният регулатор Роскомнадзор, цитиран от Ройтерс.

Роскомнадзор твърди, че Google не сваля до 30% от това, което властите определят като „опасно съдържание“. Според регулатора част от това съдържание е екстремистко, порнографско или свързано със самоубийства.

Звеното е открило „административно производство“, което може да доведе до съдебно дело и глоба до 5 млн. рубли (65 670 долара).

Представителството на Google в Русия е отказало да коментира въпроса.

През август руски съд глоби Google 1,5 млн. рубли, след като реши, че е виновна, че не е блокирала забранено в Русия съдържание. Същевременно и други глобални технологични компании са изправени пред предизвикателства в страната.

Миналата седмица депутати представиха законопроект, който може да позволи на правителството да ограничи интернет достъпа до американски социални мрежи, за които се смята, че дискриминират руски медии.

LinkedIn на Microsoft е блокирана в Русия, след като съд установи категорично, че е нарушила правилото за съхранение на данни, прието през 2015 г., което изисква цялата информация за руски граждани да се съхранява на територията на страната.