Пералнята е един от най-често използваните уреди в домакинство. Уред, осигуряващ ни удобството да премахваме петна и замърсявания от дрехите си да ги поддържаме приятно ухаещи. И като всеки друг уред или предмет в дома ни, пералнята също има нужда от почистване и редовна поддръжка.

Колкото повече използвате вашата пералня, без да я отделяте време да я почиствате, толко по-големи неприятности можете да си докарате. Неприятни миризми по дрехите, мухъл, неефективно изпиране с само част от проблемите, които можете да изпитате.

Но не се притеснявайте, дори и да не сте чистили досега вашата пералня, никога не късно да го направите. Има многобройни начини за почистването ѝ, които да опитате в домашни условия и отново да се радвате на свежи и чисти дрехи.

В тази статия ще обясним подробно за почистването на пералнята. Колко често се налага, кога и как да действате, за да я почистите ефективно. Не подценявайте поддръжката на този уред, защото с малко усилия от ваша страна, резултатът ще е отличен.

Признаци, че пералнята се нуждае от почистване и колко често да го правите

Не само почвата на неприятни миризми по дрехите показват, че пералнята има нужда от почистване. Отлаганията на петна по барабана и уплътненията на пералнята или намалената ефективност при изпиране и премахване на петна, също са ясни признаци, че уредът трябва да се почисти.

Почистването на пералнята от натрупаните замърсявания, бактерии и плесени ще подобри хиената и аромата на дрехите ви след изпиране и ще намали риска от разпространение на алергии. Също така ще направи работата на пералнята много по-ефективна, гарантирайки оптималното ѝ функциониране и запазвайки по-дългия ѝ експлоатационен живот. Ще предпази чатите ѝ от износване, а вероятността да се сблъскате с проблеми и скъпи ремонт ще се намали.

За честотата на почистване на пералнята се препоръчва да е поне веднъж в месеца. Имайте предвид, че това зависи от употребата и колко често се използва уредът, така че нуждата от почистване може да варира в различни те домакинства.

Как да почистите пералнята

За да ефективно почистването на пералнята, трябва да отделите внимание на всичките ѝ части. Освен да почистите барабана ѝ, нужда от почистване имат и чекмеджетата за прах за пране, уплътненията на вратата, филтърът. Никоя част не бива да се подценява, тъй като по всички тях се трупат замърсявания, на които трябва да се отдели внимание за премахването.

Може да изпилвате няколко доказали се бързи и ефективни метода в почистването на пералня, които ще ви дадат отличен резултат.

Почистване на чекмеджето и барабана на пералнята

Барабанът на пералнята е част, до която имаме пряк и лесен достъп. По него могат да се натрупат остатъци от препарати за пране, косми, котлен камък и други мръсотии. Чекмеджето за поставяне на прах за пране също може да е източник на неприятни миризми и да събира мръсотии, в  него често се събират бактерии и мухъл, които влияят на качеството на прането. Тези две части могат да се почистят, както с използването на специализирани препарати от магазина, така и с народни, доказали се методи.

За тях можете да разчитате на почистване с оцет или белина. Преди да започнете, извадете чекмеджето на пералнята и го накиснете в гореща сапунена вода. След което можете да използвате четка за зъби, за да отстраните упоритите замърсявания. Почистите и пространството, в което се намира чекмеджето, защото там също се натрупват мръсотии. След това подсушете измитото чекмедже и го върнете на мястото му.

Почистването с оцет е може би най-известния метод да се отървете от неприятните миризми в пералнята. За целта трябва да настроите пералнята си на висок градус, да изсипете две чаши ябълков оцет с в чекмеджето за препарат и да я пуснете да работи, без да заредена с дрехи. Оцетът  има способността да унищожава бактерии и да премахва лоши миризми.  

Можете да смесите оцетът и с 2 с.л сода бикарбонат и малко вода или да изсипете оцетът директно в барабана и да пуснете пералнята. Тези методи също са ефективни. За редовна поддръжка можете да напоите кърпа с оцет и да изчистите с нея барабана и уплътненията на пералнята.

Почистването с белина също може да бъде лесно и ефективно. За целта са ви нужни ½ чаша с белина, която да изсипете директно в барабана и ½ чаша в чекмеджето на пералнята. След това пуснете празна пералня. После е хубаво да я пуснете повторно, за да не остане белина в нея и да навреди на дрехите ви. След приключването на програмната избършете барабана, вратата на пералнята и уплътненията.

Почистване на гуменото уплътнение

Гуменото уплътнение на вратата на пералнята също е източник на неприятни миризми и събира замърсявания. С просто око могат да се видят мръсотиите и мухъла по него.

За да го почистите, може да използвате влажна кърпа, напоена със сапунена вода или кърпа със смес на оцет и вода, както вече споменахме. Забършете внимателно цялото уплътнение, като внимавате да не го скъсате. 

Почистване на филтъра

Филтърът на пералнята се намира в долната ѝ част и обикновено е защитен от капак. Неговата задача е да предпазва от навлизането на по-голени предмети от прането в канализацията. Там често се събират различни монети, копчета и други дребни предмети, събиращи мухъл и микроби. Важно е да се почиства редовно, за да премахнете лошите миризми да предпазите пералнята от повреди.

Ако не сте сигурни как да премахнете капака на филтъра, проверете в инструкциите на вашата пералня. След като го отстраните внимателно и премахнете натрупалите се косми и евентуални предмети, можете да го изтъркате с четка за зъби, за да отстраните останалите мръсотии.

Почистване на вратата на пералнята

Вратата на пералнята (предния люк) също има нужда от почистване. Той е в пряк досег в вода и перилни препарати и може да събере различни замърсявания. Можете да го почистите с кърпа, напоена с оцет или с препарат за почистване.

Как да поддържате пералнята си и да избегнете появата на неприятни миризми

С използването на пералнята и натрупването на различни мръсотии по нея се появяват неприятни миризми, но има начин да си осигурите чистота на пералнята и свежест на дрехите за по-дълго време. Освен редовното почистване на уреда има и няколко лесни метода, с които да се предпазите от почвате за неприятни миризми или поне да избегнете това да се появяват често. 

Основен проблем за много домакинска е използването на пералнята, като склад за мръсни дрехи. Това е много неправилна практика, спомагаща за поява на неприятни миризми. Със събирането на мръсни дрехи в пералнята, които могат да стоят с дни там, се наслояват миризми по капака и гуменото уплътнение и води до неефективността при изпиране и липса на свежест на дрехите.

Отложеният старт на пералнята също остава мръсни дрехи в нея за много време и трябва да се избягва. Освен това, когато приключи прането не трябва да го оставяте да стои дълги време мокро в пералнята ,за да не се развие мухъл. След приключване на цикъла, извадете и прострете дрехите, възможно най-скоро и оставете пералнята отворена, за да изсъхне и да се премахне влагата по барабана и уплътнението. Най-добрият вариант да избършете със суха кърпа както барабана и  уплътнението след пране, така и чекмеджето за прах.

Друго нещо, което да избягвате е поставянето на прекалено замърсени дрехи в пералнята. Ако дрехите ви са пълни с косми, козина от домашния ви любимец, остатъци от храна или кал е хубаво да ги изтупате преди да ги сложите за пране. Проверете джобовете си и извадете всички монети, кърпички, ластички и други предмети, които могат да заседнат във филтъра или да се разкъсат, полепвайки по дрехите, както често се случва със забравените носни кърпички.

Всеки съвременен човек, използващ пералня знае колко е важно дрехите му да са чисти и свежи след изпиране. Спазването на тези прости правила и съвети за почистване на пералнята ви ще ви осигури желаната ефективност и свежест и ще ви гарантира по-добра хигиена при изпиране на дрехите.