САЩ обявиха, че налагат допълнителни ограничения, под формата на санкции, срещу китайския технологичен гигант „Huawei“ в опит да ограничат достъпа на компанията до електронни компонентни, предава BBC.

Целта е да се попречи на компанията да има достъп до процесори за компютър, направен чрез използването на американска технология, дори и те да са предназначени специално за Huawei.

Вашингтон също така планира да добави 38 имена, свързани с Huawei, към черния си списък.

„Huawei многократно и последователно се опитва да заобиколи санкциите, наложени през май (2019)“, заяви държавният секретар Майк Помпео.

Към момента на налагането на санкциите през 2019 година, търговското министерство на САЩ обяви, че глобалните производители на процесори, използващи американски технологии, ще трябва да получат лиценз от американското правителство, за да работят върху проекти за Huawei.

Новите рестрикции ще намалят още повече тези възможности, изисквайки от компаниите да търсят позволение, дори когато продават съвсем общ дизайн или продукт, който не е предназначен за конкретна компания.

След като ограничихме достъпа до американски технологии, Huawei и техните сътрудници използваха трети страни, за да се докопат до американски технологии по начин, който подкопава националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ“, заяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос.

„Това многостранно действие демонстрира продължаващата ни ангажираност да възпрепятстваме способността на Huawei да прави това“, уточни още Рос.

Това е поредният акт на САЩ насочен към китайски технологични компании, като припомняме, че Вашингтон планира да забрани китайското приложение TikTok.