Американската корпорация „Oracle“ е провела предварителни разговори с китайската компания-собственик на приложението „TikTok“ – „ByteDance“ – и според информации сериозно обмисля да закупи операциите на приложението в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, твърди вестник „Financial Times“, цитиран от Reuters.

Смята се, че „Oracle“ работи с някои американски инвеститори, които вече имат акции в „ByteDance“, включително „General Atlantic“ и „Sequoia Capital“.

„ByteDance“, както и „Oracle“ отказаха да коментират информацията на „Файненшъл Таймс“.

Много кандидати, но кой ще бъде купувачът

„Ройтерс“ вече излезе с информация по-рано този месец, че „Туитър“ е изразил своя интерес към „ByteDance“ за закупуването на американските операции на „TikTok“, макар и друга американска корпорация – „Microsoft“ – все още да е фаворит за сключването на сделка.

От „Financial Times“ пък добавят, че „Майкрософт“ вече сериозно разглежда възможността да закупи бизнеса на „TikTok“ в региони, които надхвърлят предварително очертаните такива.

От „Microsoft“ са особено заинтересовани към закупуването на „TikTok“ в Европа и Индия, като при втората наскоро имаше забрана на приложението от страна на правителството на Индия, на фона на граничните сблъсъци с Китай.

В същото време от „ByteDance“ не са отворени към идеята да продават свои активи отвъд тези в САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп постави ултиматум на „ByteDance“ да продаде американските операции на видео приложението в рамките на 90 дена, като по този начин постави допълнително напрежение върху китайската компания.

Както пък ви съобщихме вчера, високопоставени лица от британското правителство, начело с министъра на търговията Лиз Тръс, са против плановете на „ByteDance“ да премести глобалната си централа в Лондон.

Всичко това идва на фона на все по-очевидната война, която се води срещу Китай и неговите най-големи компании.