Корейският технологичен концерн Samsung Electronics Co. представи първия си мобилен процесор, захранван от графични технологии на Advanced Micro Devices Inc., като така компанията се опитва да се конкурира по-добре с чиповете за iPhone на конкурента си Apple Inc.

Новият процесор Exynos 2200 е създаден по най-напредналия 4nm производствен процес на Samsung и е първият мобилен чип в индустрията с хардуерна поддръжка на трасиране на лъчи - усъвършенстван подход към високото качество на графиката, който набира популярност в графичните карти за персонални компютри.

Графичният чип, изграден на базата на архитектурата RDNA 2 на AMD, наречен Xclipse, е описан в прессъобщението на Samsung като преодоляващ пропастта между конзолната и мобилната производителност.

Вече има и силен резултат от колаборацията

„Графичният процесор Xclipse на Samsung е първият резултат от няколкото планирани поколения графики AMD RDNA в Exynos.", казва Дейвид Уанг, старши вицепрезидент в AMD.

Samsung обикновено използва своите собствени процесори Exynos в собствените си флагмански устройства Galaxy на някои пазари, а клиенти като Vivo използват нейните чипове в своите телефони.

Самостоятелно разработените процесори от серията А на Apple и линията Snapdragon на Qualcomm Inc. традиционно доминират в мобилната сфера въпреки предимството на Samsung, че може да произвежда собствени чипове.

Осемядреният системен чип Exynos 2200, който вече е в масово производство, е сред първите, които използват най-новите централни процесорни ядра Armv9 и включва вграден невронен процесор, насочен към задачи с изкуствен интелект.

Смелите прогнози на Samsung

Според Samsung производителността на NPU се е удвоила през това поколение. В чипа е вградена и възможност за 5G свързаност, която ще бъде в основата на смартфоните с Android през тази година.

Американската социална мрежа Twitter обяви, че ще разшири своя функция, която позволява на потребителите да сигнализират за подвеждащо съдържание в платформата. Така функцията ще стане достъпна и в Бразилия, Испания и Филипините, предава Ройтерс.

Компанията започна пилотно тестване на опцията през август миналата година, като част от усилията за намаляване на дезинформацията в социалната мрежа.

Функцията беше тествана в Съединените щати, Австралия и Южна Корея.

Откакто решението беше представено, Twitter е получила около 3 млн. сигнала от потребители, които са го ползвали, за да отбележат туитове, за които вярват, че нарушават политиките на компанията, твърди тя.

Миналата година социалната мрежа даде начало на друга програма, наречена Birdwatch, която позволяваше на участниците да пишат бележки и да добавят допълнителен контекст за подвеждащи туитове, въпреки че тези бележки се вписват в отделен уебсайт.