Netflix Inc повиши цената на месечния си абонамент с 1 до 2 долара на месец в САЩ в зависимост от плана, за да плаща за нови програми и да се конкурира на пренаселения пазар на стрийминг телевизия, предава Ройтерс.

Стандартният план в САЩ, който позволява две едновременни устройства, вече струва 15,49 долара на месец, в сравнение с 13,99 долара по-рано.

Цените се повишават и за Канада, където стандартният план достигна 16,49 канадски долара от 14,99 канадски долара.

... при това след поскъпването на акциите на компанията

Акциите на Netflix поскъпнаха с близо 3% до 533,84 долара за брой на борсата Nasdaq в петък, след като Ройтерс разпространи новината за повишението на цените. Те приключиха сесията с ръст от 1,3% до 525,69 долара.

Повишенията, които са първите на тези пазари от октомври 2020 г. насам, влизат в сила незабавно за новите клиенти. Съществуващите абонати ще плащат новите цени през следващите седмици, когато получат месечните си сметки.

„Наясно сме, че хората имат по-голям избор от всякога и се стремим да предоставим още по-добро изживяване за нашите членове.", заяви говорител на Netflix.

„Актуализираме цените си, за да можем да продължим да предлагаме голямо разнообразие от качествени възможности за забавление. Както винаги, предлагаме редица планове, така че членовете да могат да изберат цена, която е подходяща за техния бюджет.“, добави говорителят.

Цените се вдигат, независимо от конкуренцията

Най-голямата услуга за стрийминг в света е изправена пред най-голямата конкуренция досега от страна на компании, които искат да привлекат зрители към онлайн развлеченията. Walt Disney Co, WarnerMedia на AT&T Inc , Amazon.com Inc и Apple Inc са сред конкурентите, които влагат милиарди в нови програми.

„Netflix увеличи броя на клиентите си въпреки предишните увеличения на цените, което показва, че членовете ѝ са готови да приемат по-високи разходи“, казва Марк Махани, анализатор от Evercore ISI. „Това е доказателство, че Netflix има ценова мощ", добавя Махани.

Netflix заяви, че през 2021 г. ще похарчи 17 млрд. долара за програмно съдържание. Компанията не е оповестила разходите си за 2022 г.

Цената на премиум плана на Netflix в САЩ, който дава възможност за четири стрийма едновременно и излъчване в Ultra HD качество, беше увеличена с 2 долара до 19,99 долара на месец. За основния план на Netflix, с един източник, цената се повишава с 1 долар до 9,99 долара на месец.