Samsung Electronics Co. е спряла производството на един от новите си модели смартфони в средния клас заради недостиг на чипове. Това съобщават от Южна Корея.

Това е и поредният знак за проблемите при производството и доставките на полупроводници, които засягат всичко – от мобилни телефони до автомобили.

Спирането на производството на Galaxy S21 Fan Edition се дължи на недостиг на апликационни процесори на Qualcomm, става ясно от материала, който се позовава на анонимен източник от индустрията. От Samsung са искали да пуснат по-достъпната версия на Galaxy S21 през август, съобщава още изданието.

Говорител на компанията е отказал първоначално коментар. Впоследствие от Samsung уточниха, че все още не са взели решение дали да прекратят производството.

„Макар че не можем да дадем подробности за продукт, който все още не е пуснат, нищо все още не е решено по отношение на предполагаемото спиране на производството.“, се казва в позиция.

Според нова порция данни за пазара на смартфони, публикувани в началото на месеца, те остават една от най-търсените стоки по време на пандемията. През първото тримесечие продажбите са се увеличили с 26% до почти 378 милиона устройства, обяви в понеделник компанията за пазарни проучвания Gartner.

В началото на годината Samsung Electronics си връща трона, на който Apple се изкачи по време на коледното тримесечие, и зае първото място с над 76 милиона продадени смартфона. Устройствата, които струват по-малко от 150 долара, са били особено популярни сред клиентите. Apple се приземи на второ място с почти 58,6 милиона iPhone.

От друга страна Apple…

Американският технологичен концерн Apple Inc заяви, че е затегнал някои от правилата си за отговор на юридически искания за информация, след като Министерството на правосъдието на САЩ от времето на мандата на Доналд Тръмп го призова да даде информация за няколко демократи.

От компанията съобщиха, че наскоро са въвели ограничение от 25 идентификатора като имейл адреси или телефонни номера при искане за предоставяне на информация от органите на реда.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания заяви още, че е получила призовка от Министерството на правосъдието през февруари 2018 г. за информация относно 109 идентификатора, съставени от 73 телефонни номера и 36 имейл адреса, но че не е предоставила съдържание като имейли и снимки на прокурорите.

New York Times съобщи в четвъртък предната седмица, че федералните прокурори призовават Apple, както и още други компании като част от разследване, търсещо източниците зад медийните разследвания за контакти между сътрудниците на Тръмп и Русия.

Накъде върви разследването

Разследването е насочено към най-малко двама демократи в Комисията за разузнаване на Камарата на представителите, помощници и членове на семействата им, включително един непълнолетен, съобщи Times.

Apple заяви, че няма начин да каже какъв е характерът на разследването и е предоставила само основна „информация за абонатите на акаунти“ като имена, адреси, имейл адреси и телефонни номера, както и логове за връзване към интернет и IP адреси.

От компанията уточниха, че няма да предоставят данни, показващи на кого и кога са изпратени съобщения от всякакъв вид.

Генералният инспектор на Министерството на правосъдието Майкъл Хоровиц заяви в петък, че ще разследва усилията на ведомството по време на мандата на Тръмп да извлече комуникационните данни на депутатите и журналистите.