Salesforce съобщи, че ще съкрати около 10% от работната си сила, след като се оказа, че компанията за корпоративен софтуер е наела твърде много хора в навечерието на икономическия спад, а клиентите са станали по-предпазливи по отношение на разходите.

Компанията, която има около 80 хил. служители, заяви в регулаторни документи в сряда, че има за цел да завърши преструктурирането на броя служители до края на фискалната 2024 г., а намаляването на недвижимите имоти – през фискалната 2026 г.

Софтуерният гигант е подложен на натиск от страна на инвеститори, включително активистката компания Starboard Value, да подобри маржовете.

Междувременно той прогнозира за текущото тримесечие най-бавния ръст на приходите от излизането си на борсата през 2004 г. и обяви напускането на топ мениджърите Брет Тейлър, съизпълнителен директор, и Стюарт Бътърфийлд, главен изпълнителен директор на Slack.

„Обстановката остава предизвикателна, а нашите клиенти подхождат по-премерено към решенията си за покупка.", заяви главният изпълнителен директор Марк Беньоф в писмо до служителите в сряда.

„Тъй като приходите ни се ускориха по време на пандемията, ние наехме твърде много хора, което доведе до спада, пред който сме изправени сега, и аз поемам отговорност за това“.

Ефект на събитията върху цената на акциите

Акциите поскъпнаха с около 2,8% в предборсовата пазарна сесия преди отварянето на борсите в Ню Йорк. Акциите са поевтинели с 47% за 12-те месеца до вторник.

Salesforce, най-големият работодател в частния сектор в родния си град Сан Франциско, почти утрои работната си сила през последните пет години, до голяма степен чрез десетки придобивания.

През ноември компанията вече съкрати стотици служители, концентрирани в екипите по продажби.

В писмото си Беньоф добавя, че много от засегнатите служители ще бъдат уведомени в рамките на „следващия час" и ще получат минимум заплата за около пет месеца, здравно осигуряване, кариерни ресурси и други придобивки.

Тези, които са извън САЩ, ще получат подобна подкрепа, съобразена с местното трудово законодателство, се казва в писмото.

Колко е сметката от съкращения

Съкращенията ще струват на Salesforce от 1,4 до 2,1 млрд. долара, съобщиха от компанията. До 1 млрд. долара от тях ще бъдат осъществени през четвъртото тримесечие на фискалната 2023 г.

През последните месеци съкращенията на персонала разтърсиха технологичната индустрия, като компании като Meta Platforms Inc., Amazon.com Inc., Twitter Inc., HP Inc. и Seagate Technology Holdings Plc. обявиха съкращения на хиляди свои служители през последните месеци.