Oracle Corp. ще получи абсолютно пълен достъп за преглед на изходния код и актуализациите на TikTok, за да се увери, че няма задни врати, които биват използвани от китайската компания майка, чрез която да събира данни за 100-те милиона американски потребители, използващи приложението за споделяне на видео.

Компанията майка на TikTok ByteDance Ltd. и предполагаемият партньор Oracle са предоставили тези подробности от своето предложение на администрацията на Тръмп с цел предотвратяване на пряка продажба на приложението или спиране на американските операции - ход, който трябва да влезе в сила на 20 септември.

Позицията на Доналд Тръмп

Преди малко повече от месец американският президент Доналд Тръмп официално заплаши да забрани приложението с две изпълнителни заповеди, издадени миналия месец въз основа на опасенията на националната сигурност на САЩ.

Условията на споразумението изглежда, че не отговарят съвсем на опасенията за националната сигурност, изразени от служители от администрацията, включително държавния секретар Майк Помпейо, твърдят запознати.

Помпейо, главният прокурор Уилям Бар и други членове на администрацията са разговаряли директно с ръководители на Oracle, твърди друг източник. Малко вероятно е Пекин да се противопостави на настоящата сделка, тъй като тя не включва трансфер на алгоритмите на ByteDance, след като властите в Китай наскоро въведоха ограниченията за износа на специални технологии.

Докато всички тези събития протичат, сенаторът Марко Рубио и още петима представители на републиканците призоваха администрацията да отхвърли сделката, ако тя предвижда оставане на връзки с китайския собственик ByteDance, и предложиха президентът да блокира предложението.

А Тръмп, говорейки в сряда с репортери,заяви, че ще проведе брифинг по въпроса в четвъртък сутринта, добавяйки, че не му харесва идеята ByteDance да запази контрола над TikTok.

„Само концептуално мога да ви кажа, че това не ми харесва!“, каза той, след като репортер му каза, че ByteDance все пак ще запази по-голямата част от активите на компанията, ако Oracle придобие миноритарен дял.

„Не съм готов да подпиша нищо. Трябва да видя сделката и тогава да правя каквото и да е било.“ – заяви отговорно Тръмп.

Междувременно, американският републикански сенатор Марко Рубио, заедно със сенаторите Том Тилис, Роджър Уикър, Рик Скот, Дан Съливан и Джон Корнин, написаха писмото до американския президент Доналд Тръмп в сряда с молба да отхвърли предложената сделка между TikTok и Oracle, ако новата фирма остане обвързана с китайската компания ByteDance.

Рубио, който се превърна в първия сенатор, призовал администрацията да разследва TikTok заради опасения за цензурата, се позова, в писмо до Тръмп от сряда, на „сериозни въпроси“ относно ролята на Oracle, технологията, която ще предостави на ByteDance, и бъдещето на алгоритъма на приложението.

TikTok се очертава като основна цел в усилията на Тръмп да предприеме активни репресии срещу Китай преди изборите на 3 ноември. Президентът изостава от опонента си от демократите Джо Байдън в анкетите и се опитва да използва твърдата си позиция спрямо Пекин като коз за гласа на избирателите.

Той прави това без значение, че американските инвеститори колективно държат около 40% от собствения капитал на ByteDance, а останалата част са собственост на основателя Джан Имин, служителите на ByteDance и инвеститори извън САЩ.

Китайското правителство е малко вероятно да блокира споразумението между ByteDance Ltd. и Oracle Corp. относно TikTok, написа вчера "Файненшъл таймс".

Какви са ходовете от тук нататък

Съгласно споразумението, ще бъде обявено началото на изцяло нова компания със седалище в САЩ, която да управлява китайската социалната мрежа TikTok, чийто мажоритарен акционер е компанията ByteDance.

Американската компания Oracle, който ще държи миноритарен дял в новата компания, ще обработва напълно безпристрастно и независимо данните на приложението за видео споделяне, пише уважаваното финансово издание.

По-рано днес беше съобщено официално, че администрацията на Тръмп преживява вътрешни спорове между тези служители, които подкрепят сделката, и тези, които са срещу нея.

Според кореспондентът на Fox Business News Чарлз Гаспарин, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и търговският съветник на Белия дом Питър Наваро са против сделка на Oracle Corp. с ByteDance Ltd. за TikTok.

Комисията по чуждестранни инвестиции ще определи окончателното решение по споразумението. Необходимо е, обаче, одобрението на президента Доналд Тръмп, което може да бъде спряно поради разногласията в администрацията.

По-рано TikTok заяви, че сделката с Oracle ще разреши опасенията на Вашингтон относно националната сигурност във връзка с китайската компания за видео приложения.

Писмото е факт, след като през миналата седмица ByteDance заяви, че няма да продава или прехвърля алгоритъма зад приложението си за видео споделяне TikTok и е информирала за това свое решение правителството на САЩ и потенциалните купувачи на приложението.

Кание Уест протестира по един… странен начин

Супер известният рапър Кание Уест сподели в „Туитър“ видео, което изглежда го показва как уринира върху една от златните си награди „Грами“, поставена в тоалетна чиния. Това се случи по средата на тирада в социалната мрежа, в която той настоява да бъде освободен от договорите си с Universal Media Group и своя издател, Sony/ATV Music Publishing, съобщава “Фокс Нюз”.

Досега Уест има цели 69 номинации за “Грами”, от които е спечелил завидните 21, което означава, че със сигурност разполага с достатъчно трофеи, а има и излишни. Означава ли това, че трябва да се изхожда върху тях?

Все пак не е възможно да се установи със сигурност кой е човекът във видеото, нито пък дали наградата е автентична. Това, което със сигурност се знае, обаче, е това, че той е категоричен заради описанието на поста: “Повярвайте ми … АЗ НЯМА ДА СПРА!“