Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията. Това показват анализ на авторитетния център "Пю" на серия проучвания, проведени между октомври 2019 г. и юни 2020 г.

Те обхващат пълнолетните американци и източниците им на новини. 18% от тях разчитат на социалните мрежи; 25% на сайтове и приложения; 16% на национални кабелни телевизии, 16% други - на местни телевизии. Останалите се информират от ефирни телевизии, радиото и печата.

Информиращите се от социалните мрежи са по-често млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи. Те обръщат по-малко внимание на новините - само 8% от тях следят изборите "много сериозно".

За сравнение, този процент е четири пъти по-висок при информиращите се от кабелни телевизии и печата. Единствената друга група, която е толкова неактивна в следенето на изборите, са хората, които разчитат на местните телевизии.Статистиката показва, че по отношение на ниските интерес и знания за актуалните събития хората, които се информират от местни телевизии, и тези, които се информират от социалните мрежи, са на едно ниво.

По време на петте различни проучвания респондентите е трябвало да отговорят на 29 фактологични въпроса по теми за икономиката, импийчмънта на Доналд Тръмп и пандемията от коронавирус. Средното ниво на знания при тези, които разчитат на социалните мрежи, е по-ниско, отколкото у другите групи.

В същото време те по-често са чували за лъжливи или недоказани твърдения - че елитът е планирал пандемията например. Четвърт от тях са слушали "много" за тази конспиративна теория, а 81% знаят поне нещо за нея. Това е най-високият дял сред всичките групи.

Известните личности поставят началото на нещо голямо

Ким Кардашиян Уест както и десетки други известни личности обявиха официално, че ще замразят акаунтите си в социалните медии в следващите 24 часа, броено от днес, за да протестират срещу разпространението на "омраза, пропаганда и дезинформация".

"Дезинформацията, споделена в социалните медии, има сериозно въздействие", написа Кардашиян Уест в изявление.

Бойкотът е част от кампанията #StopHateforProfit, която пък е организирана от активисти за граждански права.

„Не мога да седя и да мълча, докато тези платформи продължават да позволяват разпространението на омраза, пропаганда и дезинформация, създадени от групи, сеещи разделение в Америка,“ – написа Ким Кардашиян Уест.

Други известни личности, които са се съгласили да участват в 24-часовия бойкот, стратирал от днес, са актьорите Леонардо Ди Каприо, Саша Коен, Дженифър Лорънс, Орландо Блум и певицата Кейти Пери. Аштън Къчър, който има милиони последователи, също се присъединява към бойкота, заяви, че "тези медии не са създадени за разпространение на омраза и насилие".

Убиват ли социалните медии

Фалшива информация за смъртта на култовата писателка Дж. К. Роулинг заля цял Туитър. Под хаштаг #RIPJKRowling потребителите на социалната мрежа масово демонстрираха как действа т.нар. "cancel" културата.

Всяко изказване на известна личност, което обижда представителите на ЛГБТ-обществото, може да стане причина за пълното отхвърляне на звездата в социалните мрежи, предават информационните агенции.

Измисленото съобщение за смъртта на Роулинг е придружено с оскърбителни картинки.

„Не мога да повярвам, че е мъртва. Това е последната снимка, направена преди смъртта ѝ.”, пише потребител като прибавя фотография на отвратителен плъх.

В коментарите други потребители призовават да не бъдат обвинявани милите животинки в ужасна трансфобия и предлагат Роулинг да бъде изобразена като кофа за боклук. Разпространяват се и мемове, в които Роулинг е изобразена като Лорд Волдемор – злия магьосник от собствената ѝ поредица за Хари Потър.

В атаката срещу английската писателка се включват потребители от цял свят. През август Дж. К. Роулинг върна наградата в областта на човешките права „Ripple of Hope Award“ (Вълна на надежда), която миналата година ѝ беше връчена от неправителствената организация „Робърт Ф. Кенеди”.

Причината са критики на президента на организацията, която е дъщеря на Кенеди, към възгледите на авторката относно биологичния пол и половата идентичност. Скандалът започна, след като Роулинг написа в Туитър, че само жените имат менструация и подкрепи жена, уволнена заради трансфобски изказвания. Това стана причина да бъде обвинена в трансфобия.

ТикТок и Oracle са на една-две крачки от подпис

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че калифорнийската софтуерна компания Оракъл (Oracle) приложението за видеа ТикТок (TikTok), собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance), са много близо до споразумение, предават информационните агенции.

"Много скоро ще вземем решение", каза в Белия дом американският президент.

Такова споразумение би позволило на приложението, което го грози забрана в САЩ, тъй като според Тръмп то е средство за шпионаж на китайското правителство, да остане активно на американска територия.

В понеделник американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че през уикенда е получил предложение за партньорство между ТикТок и Оракъл, но не уточни за какъв тип сделка става дума.

Според няколко американски медии не се предвижда продажба на приложението.

Британският в. "Файненшъл таймс", цитирайки осведомени източници, написа, че в САЩ ще бъде създадена нова централа за международните операции на ТикТок и че Оракъл ще стане миноритарен акционер в платформата.