Американският производител на потребителска техника Apple Inc съобщи, че ще произвежда последния си iPhone 14 в Индия, тъй като технологичният гигант премества част от производството си от Китай, предава Bloomberg.

Компанията обяви новината за производството три седмици, след като представи флагмана iPhone 14 на събитие, на което се фокусира върху подобренията в безопасността, а не върху ярките нови технически спецификации, с изключение на нов часовник, насочен към по-спортно настроените потребители.

„Новата линия iPhone 14 въвежда революционни нови технологии и важни възможности за безопасността. Развълнувани сме, че ще произвеждаме iPhone 14 в Индия", се казва в изявление на Apple.

Компанията е работила с доставчиците, за да увеличи производството в Индия и да съкрати времевото изоставане на Индия от Китай при производството от обичайните шест до девет месеца при предишни пускания на пазара, съобщи Bloomberg News през август.

Apple, която отдавна произвежда повечето от своите iPhone-и в Китай, търси алтернативи, тъй като администрацията на Си Дзинпин влиза в конфликт с правителството на САЩ и налага ограничения в цялата страна, които нарушават икономическата дейност.

Почти два месеца отнеха на Apple да вземе решение

Американският технологичен концерн Apple Inc. възнамерява да започне производството на iPhone 14 в Индия около два месеца след първоначалното пускане на продукта в Китай, като по този начин ще намали разликата в производството както по отношение на времето, така и на количеството между двете страни, но няма да я заличи напълно, както някои очакваха, предава Bloomberg. 

Според запознати компанията работи с доставчици за увеличаване на производството в Индия. Apple, която отдавна произвежда повечето от своите iPhone-и в Китай, търси алтернативи, тъй като администрацията на Си Дзинпин влиза в конфликт с правителството на САЩ и налага свързани с пандемията на Covid-19 блокирания в цялата страна, които нарушават икономическата дейност.

Foxconn ще набие 300 млн. долара във Виетнам

Тайванската компания Foxconn, която е основен доставчик на Apple, е подписала меморандум за разбирателство на стойност 300 млн. долара с виетнамския разработчик Kinh Bac City за разширяване на съоръжението си в северната част на страната, за да диверсифицира и увеличи производството, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс. 

Новата фабрика на тайванската компания, разположена върху парцел от 50,5 хектара в провинция Бак Жианг, ще създаде 30 хил. местни работни места, пише местният вестник Tuoi Tre. 

Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry Co, и Kinh Bac City не са отговорили веднага на запитванията за коментар.