Robinhood Markets Inc. съобщи, че съкращава 9% от служителите си на пълен работен ден и намалява дублиращите се позиции, които е добавила, когато инвестиционната платформа се разрастваше бързо през 2020 г.

Акциите се обезцениха с 5% в следборсовата търговия във вторник, след като компанията обяви съкращенията в публикация в блога си.

Инвестиционната платформа, която е популярна сред индивидуалните инвеститори, се разрасна рязко в началото на пандемията на Covid-19, тъй като все повече хора започнаха да инвестират в криптовалути и т.нар. мемеакции, като GameStop Corp.

През този период броят на служителите на компанията е нараснал от 700 на 3800 души, каза съоснователят и главен главен изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев, цитиран от The Wall Street Journal.

Бързото нарастване на персонала доведе до бързото му стесняване

„Това бързо нарастване на броя на служителите доведе до някои дублиращи се позиции и работни функции, както и до повече слоеве и сложност, отколкото е оптимално.", каза Тенев.

„Въпреки че решението да предприемем това действие не беше лесно, то е обмислена стъпка, за да гарантираме, че сме в състояние да продължим да изпълняваме стратегическите си цели и да продължим мисията си да демократизираме финансите.“, пояснява още предприемачът с български корени.

Robinhood ще отчете тримесечните си финансови резултати в четвъртък. В публикацията в блога Тенев заяви, че Robinhood разполага с 6 млрд. долара в брой в баланса си.

След първичното публично предлагане на компанията миналото лято акциите ѝ рязко поевтиняха. Компанията излезе на борсата на цена от 38 долара при IPO-то. Във вторник акциите затвориха на цена от 10 долара.

В опит да даде тласък на забавящия се растеж на платформата компанията обяви през миналия месец, че ще удължи часовете за търговия от 7:00 до 20:00 ч. местно време. Това съобщение доведе до рязко покачване на цената на акциите, но натрупаният оттогава ръст бе изтрит.

Samsung отбелязват ръст в доходите

Samsung Electronics Co. отчете рекордни приходи и регистрира ръст на нетната печалба от 59% през първите три месеца на годината, подпомогната от устойчивото търсене на чипове за памет и по-бързия старт на продажбите на най-новия си флагмански смартфон.

Южнокорейският технологичен гигант отчете нетна печалба за първото тримесечие в размер на 11,3 трилиона вона, или равностойността на приблизително 8,9 млрд. долара. За сравнение, през предходното тримесечие тя бе 7,14 трилиона вона, пише Тhe Wall Street Journal.