След като компанията майка на Google Alphabet приключи миналата година с рекордни показатели, в началото на 2022 г. растежът се забави. През първите три месеца приходите са нараснали с 23% до 68,01 млрд. долара, съобщи компанията майка на най-голямата интернет търсачка в света във вторник след затварянето на борсовата сесия в САЩ.

През същия период на миналата година обаче увеличението бе с 34%.

Печалбата намалява в сравнение със същото тримесечие на миналата година от 17,9 млрд. долара на 16,4 млрд. долара. Анализаторите очакваха от компанията от Маунтин Вю, Калифорния, по-добри данни и в двете категории.

Приходите от платформата

Приходите, без да се отчитат плащанията към партньорите за дистрибуция, са се увеличили с 20% до 56 млрд. долара през периода, приключил на 31 март, съобщи Alphabet в изявление във вторник. Анализаторите прогнозираха средно 56,1 млрд. долара.

Главният финансов директор Рут Порат заяви, че приходите на компанията са били повлияни от спирането на търговските ѝ дейности в Русия и по-широките вълнения в резултат на инвазията в Украйна.

„Освен това имаше известно отдръпване на разходите за реклама в Европа", каза тя пред Bloomberg. Налице е и „много несигурност в макросредата", добави тя.

Компанията е изправена пред трудно сравнение с тримесечието отпреди година, когато отбеляза 32% ръст на рекламните продажби благодарение на завръщането на търговската дейност, след като пускането на пазара на ваксините срещу Covid-19 помогна за ограничаване на вируса и премахване на ограниченията.

Акциите на компанията се обезцениха с повече от 6%

Във вторник Alphabet даде ход на най-голямата програма за обратно изкупуване на акции в историята на компанията. Концернът възнамерява да изкупи обратно ценни книжа за 70 млрд. долара.

През предходната година компанията вече бе изкупила обратно акции на стойност 50 млрд. долара, предава Bloomberg.

Други технологични компании, като Apple и Meta, също стартираха програми за обратно изкупуване на акции. Според главния изпълнителен директор Сундар Пичай програмата е „в най-добрия интерес на инвеститорите и на компанията".

Критиците, от друга страна, обвиниха компанията, че обратното изкупуване на акции е най-невъобразимият начин за използване на печалбата.

Google продължава да управлява изключително печеливш бизнес. Инвеститорите на фондовата борса бяха свикнали, че операторът на търсачката обикновено отговаря на очакванията на анализаторите, а често дори ги надхвърля.

Сега обаче това се променя по отношение на ключови параметри. Най-вероятно висшето ръководство на Facebook ще следи отблизо развитието на ситуацията в Google. Защото екипът на Марк Зукърбърг ще представи тримесечните си данни в сряда и може да обяви слабо начало на годината.