Президентът на Перу Дина Болуарте призова във вторник за национално примирие, докато хиляди протестиращи продължават да искат нейната оставка и провеждането на нови избори, съобщи АФП.

"Призовавам моята скъпа страна към национално примирие, за да позволим установяването на диалог, да определим дневния ред за всеки регион и да развием нашите градове. Няма да се уморя да призовавам за диалог, мир и единство.", каза Болуарте в прес конференция с чуждестранни медии.

Болуарте се извини няколко пъти за убитите по време на протестите, но изключи възможността да подаде оставка.

"Ще си отида, след като свикаме общи избори. Нямам намерение да оставам на власт."

Болуарте каза, че е сигурна, че Конгресът ще се съгласи през февруари да проведе предсрочни избори, които по план трябваше да се проведат през април 2024 г.

Най-малко 46 души бяха убити при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност.

Много перуанци остават ядосани от свалянето на бившия президент Педро Кастильо, който беше арестуван на 7 декември след опит да разпусне парламента и да управлява с указ.

Протестите избухнаха почти незабавно, до голяма степен подхранвани от гнева в бедните селски райони на юг, където жителите - главно коренно население - смятаха, че Кастильо представлява техните интереси, а не тези на елита в Лима.

Протести и в България

Работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка, заяви пред БНР председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда „Подкрепа“ Иван Кирилов.

Синдикатите настояват за 30% увеличение на заплатите със задна дата - от първи януари. Искането е за работещите в четирите общински дружества – Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност.

Корен на причините за протести

Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд, казват синдикатите. Кирилов добави, че изтече тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента:

"Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година.

За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни дни имат водачите неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой".

След отправено от Федерацията искане за свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община, такъв е насрочен за вторник. На него ще се обсъжда увеличение на заплатите на работещите в четирите общински транспортни дружества.