Вчера, 30 август (сряда) се осъществиха протестни действия пред Министерството на здравеопазването от представители на синдикат „Защита“. След като първо беше прогласен като протест на медиците от Спешна помощ, техните екипи излязоха с разграничение от него, уточнявайки, че на протест са излезли основно шофьорите на спешните линейки.

Това изявление бе дадено от екипи на ЦСМП, чието твърдение е, че спешните екипи и медици в тях не са част от протеста. Доведената до знанието на медиите позиция на екипите на Спешна помощ е, че демонстративните протестни действия се извършват предимно от шофьори, които „призовават за бунт колегите си от много време и проявяват изключителна агресия към всички“.

От ЦСМП разказват, че тези протести вече наслагват напрежение сред екипите за Спешна помощ, тъй като реално саботират тяхната работа. По техни думи, от някои членове на синдиката, инициатор на протеста, вече получават откази за изпълнение на работните задължения с аргумент „за толкова пари – толкова“.

Колко пари са достатъчно за шофьорите на линейки

Основната цел на протеста е да се даде по-голямо увеличение на заплатите в Спешна помощ. Поводът – отпуснатите средства, които парламентът гласува за повишаване на възнагражденията в сектора не се разпределят справедливо спрямо различните длъжности.

Този и миналият месец са белязани от няколко протеста на шофьорите на линейки, търсещи по-високо заплащане.

В социалните мрежи става ясно, че някои от лицата на тези длъжности сравняват заплатата си с тази на медицинския персонал в същия екип и остават с чувство за несправедливост.

Това, което последно бе обявено като заплащане за тях е в размер на 1500 лв. като основно възнаграждение, върху което се начислява допълнителна сума за клас „прослужено време“. Регулярното допълнително материално стимулиране към заплатата я довежда до сума от близо 2000 лв., която все още се изтъква като недостатъчна.

Противопоставят ли се хората на различни позиции в спешния екип

Екипите на Спешна помощ, които излязоха с позицията на разграничение от протеста споделят, че демонстративните действия на синдикат „Защита“ противопоставят шофьорите на линейки срещу медиците в спешните екипи и това може да започне да оказва влияе върху ефективността на предоставяната спешна медицинска помощ.

В тяхната позиция се казва също, че властимащите са взели справедливо решение за повишаване на заплатите на всички служители в сектора и това, което искат от синдиката е по-скоро да има увеличение само за шофьорите.

Напомняме, че на първи август в бюджета бяха добавени 30 милиона лева като допълнителни средства за увеличението на заплатите в здравните инспекции и Спешна помощ след настоявания на КНСБ.