Около 85% процента от българите започват сутрините си с чаша ароматно кафе. Дали от стар навик или защото наистина ги събужда, много хора не си представят деня без да си вземат нужната доза кофеин.

Кафето е една от най-разпространените напитки в света. Причините за това любителите на черната ароматна напитка да се увеличават всеки ден са много. Най-вече любовта към кафето се дължи на естествения стимулант, който се съдържа в него – кофеинът.

Благодарение на него много хора, които са силно раздразнителни след като се събудят стават отново търпими за околните след като изпият сутрешното си кафе. Кофеинът е отговорен за ободряващият ефект, който има кафето, но не малко проучвания показват, че консумацията му води до пристрастяване.

Как влияе кофеинът на организма

Проведени са не малко изследвания за това как кофеинът влияе на организма и това дали води до пристрастяване. Приемът на кофеин чрез кафето оказва влияние на много органи в човешкото тяло.

Около 30 минути след като изпиете чаша кафе, кофеинът започва да се абсорбира от стомаха в тънкото черво и от там се разпространява в цялото тяло. Този процес е много благоприятен за храносмилането, затова в някои държави кафето е задължителна напитка след вечеря.

Основното влияние на кофеина, което прави кафето любима напитка на много хора е това, което вещественото има върху централната нервна система. Структурата на кофеина е подобна на аденозина – друго вещество, което се произвежда в тялото и чиято роля е да сигнализира за умора и отпадналост.

Кофеинът, който се приема с кафето или с чая замества аденозина и успява да заблуди тялото, че не е уморено, а напротив пълно с енергия. Това се дължи основно на свойството на кофеина да стимулира производството на допамин и норадреналинът.

Нужда или зависимост – какво ни кара да пием кафе

Много хора не могат да си представят деня без да изпият чаша ароматно кафе, което да им донесе нужната енергия, с която да се изправят пред предизвикателствата на деня. Понякога обаче, поради здравословни или други причини се налага да се ограничи приема на кафе.

В такива случаи симптомите като главоболие, апатия, силна раздразнителност и сънливост са на лице при не малко хора, чието ежедневие е силно поваляно от приема на кофеин. Можем ли да кажем, че това са признаци на зависимост към кофеина?

Според много изследвания проведени във връзка с действието на кофеина и симптомите при ограничаване на приема му не можем да говорим за наличието на физическа зависимост. Консуматорите на кафе имат по-скоро ментална привързаност към напитката и действието ѝ. Те изпитват нуждата да се почувстват по точно този определен начин след приема на кофеина, без да изпитват физически дискомфорт ако дълго време на консумират кафе.

Симптомите, които човек може да изпита при спиране на консумацията на кафе имат по-скоро психологически характер от колкото физически. Когато знаем, че липсата на кофеин може да ни направи по-сънливи и да доведе до главоболие, ние очакваме това да се случи и предизвикваме наличието на подобни симптоми.