GameStop – компанията за продажба на видео игри на дребно, чиито акции станаха част от пълната лудост около WallStreetBets, за първи път от две години отчете тримесечно увеличение на приходите от си от своите обекти, отворени от повече от 12 месеца.

Освен това назначи бивш директор на Amazon на една от ключовите си позиции, пишат медиите, запознати с подробности около случая.

Всичко това даде огромна надежда на армията от поддръжници на GameStop, които твърдят още, че компанията може да се възползва от възможността и да се насочи към електронната търговия, въпреки това, че хедж фондовете и други инвеститори смятат, че десеткратното увеличение на стойността на книжата на GameStop тази година изобщо не съответства на реалността.

Сравнимите приходи от продажби на GameStop са се увеличили с 6,5% на годишна база за тримесечието до края на януари, спрямо 24,6% понижение за третото тримесечие. Показателят е подкрепен и доста силно от скока на онлайн приходите през празничния сезон.

Онлайн продажбите са нараснали със 175% и представляват 34 на сто от нетните продажби за четвъртото тримесечие, спрямо 12% година по-рано. Компанията нае Джена Оуенс, бивш директор на Amazon и Google, за свой оперативен директор.

Решението е част от по-големите промени в лидерския екип на GameStop, която иска да се справи с продължилия години спад на продажбите. GameStop вече избра Раян Коен, нейният най-голям акционер и съосновател на Chewy.com, за човекът, който да води експанзията на бизнеса ѝ в аспект „онлайн търговия“.

Оптимизмът относно усилията за преобръщане сред последователите на форума WallStreetBets в Reddit помогнаха за голямото рали на акциите на GameStop по-рано тази година, което коства милиарди долари на хедж фондовете и стана причина за изслушвания в Конгреса на САЩ.

И все пак, резултатите за последното тримесечие показват, че компанията продължава да се свива безспирно. Нетните приходи от продажби са спаднали до 2,12 млрд. долара спрямо 2,19 млрд. долара през същото тримесечие година по-рано.

Причината най-вероятно е свързана с това, че магазините на компанията в Европа бяха затворени заради коронавирусната пандемия и имаше 12% свиване на базата от търговски обекти на GameStop. Анализаторите очакваха около 2,21 млрд. долара нетни приходи от продажби.

Нетната печалба е достигнала 80,5 млн. долара, спрямо 21 млн. долара година по-рано. GameStop е спечелила по 1,34 долара на акция.

Amazon с нови важни ходове по управлението си

Amazon.com Inc. е изправена пред една от най-драматичните си промени в своето висше мениджърско ниво от създаването на компанията насам. Първо, харизматичният основател Джеф Безос ще напусне поста изпълнителен директор през третото тримесечие на 2021 година.

Той избра Анди Джаси за свой наследник. Джаси е в концерна почти от началото му и почти от нулата изобретява т. нар. Cloud-Computing на компанията, постигайки многомилиарден успех. Това също така означава, че ключовата позиция на Джаси като ръководител на облачното подразделение на AWS е свободна. Сега е определен и неговият наследник: бивш мениджър на Amazon и сподвижник на Джаси - Адам Селипски, който е на 54 години.

Селипски не е непознат за AWS. От 2005 г. насам той е един от първите служители там, който ръководи маркетинга, продажбите и поддръжката, преди да напусне дъщерното дружество на Amazon през 2016 г., за да оглави софтуерната компания Tableau.

През 2019 г. самата Tableau бе придобита от Salesforce.com в едно от най-големите придобивания в областта на технологиите, чието парично измерение бе над 15 милиарда долара. Селипски остава главен изпълнителен директор на Tableau и придружава трансформацията в чиста облачна компания.

Сега Селипски се връща към корените си

Селипски, който е личен приятел на Джаси, помогна много за растежа на Tableau, като прехвърли компанията към модела за лицензиране на абонаментен принцип. Tableau позволява на компаниите да изграждат бази данни, електронни таблици, графики и карти от своите данни.

Компанията има над 86 хил. корпоративни клиенти, използващи услугите ѝ постоянно, когато беше придобита от Salesforce.

Джаси залага и собственото си бъдеще на Селипски, защото AWS се превърна във въпрос на оцеляване за Amazon и следователно за него. Облачното подразделение е с годишен оборот над 50 милиарда долара, заявява Джаси във вътрешнофирмен имейл.

„Runrate“ тук обозначава предполагаемия оборот за период от дванадесет месеца, ако няма ръст в сравнение с последния тримесечен резултат. Но все още има ръст, през последното тримесечие. Напомняме, че той беше около 28% за година.

И това наистина е така, понеже и Google, номер три, и Microsoft, номер две в облачната индустрия, в момента растат по-бързо от AWS и бавно, но стабилно наваксват изоставането. Задачата на Селипски ще бъде да спре агресивната Microsoft по-специално под ръководството на изпълнителния директор Сатя Надела.

Когато встъпи в длъжност през 2014 г., Надела определи Microsoft като „Cloud first, Mobile first“ компания и успешно я позиционира срещу AWS. Джеси вярва, че Селипски е правилният човек да се справи с тази заплаха:

„Адам носи силна преценка, фокус върху клиентите, може да работи в екип и има опита на изпълнителен директор в и без това силния мениджърски екип на AWS.“, пише той в имейла си до хората от фирмата.