Компанията майка на Facebook Мета потвърди в сряда за проблем с потока от новини и публикации (т. нар. фийд) на компанията, след като множество потребители съобщиха за проблеми със спам от страници на знаменитости. 

„Наясно сме, че някои хора имат проблеми с фийда на Facebook. Работим, за да върнем нещата към нормалното състояние възможно най-бързо и се извиняваме за евентуалното неудобство“, е заявил говорител на Meta пред CNBC.

Фийдът на Facebook е основният поток от новини и публикации на хора и страници, които потребителите следват. 

В Downdetector – услуга, в която хората могат да регистрират проблеми и прекъсвания на уебсайтове, има хиляди съобщения за проблеми с Facebook, като 81% от оплакванията са свързани с фийда. 

Кой сигнализира за проблема

Редица потребители, коментиращи в Downdetector и Twitter, съобщиха за проблем, при който виждат коментари, публикувани от произволни хора в страници на знаменитости, да заливат техния собствен фийд. Investor.bg също стана свидетел на проблема по-рано в сряда.

Последните големи проблеми с услуги на Meta бяха през октомври, когато потребителите не можаха да получат достъп до Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger в продължение на няколко часа.

Това беше причинено от софтуерни промени, които прекъснаха трафика между рутерите в центровете за данни на Facebook по целия свят, обясниха тогава от компанията. Социалната мрежа не уточнява причината за последния бъг.

Илон Мъск продължава със сагата за Twitter

Илон Мъск иска бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси да свидетелства в рамките на съдебната му битка със социалната мрежа за развалената сделка за покупката ѝ за 44 млрд. долара.

Дорси, съосновател на Twitter, подкрепяше придобиването от Мъск, като през април написа, че шефът на Tesla е единственото решение за компанията, на което се доверява. Той се оттегли от поста на изпълнителен директор миналата година.

Известието за призовката, подадена в понеделник, е поредната, след като по-рано искане за привикване в съдебната зала имаше и за бившия ръководител на звеното за потребителски продукти на Twitter Кейвън Бейкпур, както и на друг бивш мениджър Брус Фалк.