Природните стихии, които белязаха 2023: влиянието на Ел Ниньо

На фона на всички събития, които се случиха през 2023 година има и такива, които не бяха под контрола на хората. През изминалата година станахме свидетели и жертви на природни стихии разразили се по цялото земно кълбо.

Наводнения, земетресения, пожари отнеха живота на много хора от Хавай до Филипините. Тези събития няма как да бъдат предвидени, поради което оставят след себе си много жертви и разруха.

През 2023 година бяха отчетени рекордно високи температури. Според метеоролози всеки месец от юни до ноември бележи рекорда за най-горещ месец за това време на годината. Юли месец 2023 година е посочен като най-горещият месец в историята на Земята.

Освен влиянието на човешката дейност, за много от природните бедствия и екстремно високи температури вина има и глобално метеорологичното явление Ел Ниньо. Този феномен е естествено причина за повишаване на температурите на атмосферата през последните няколко години, като през 2023 година влиянието му беше осезаемо.

Какво е влиянието на Ел Ниньо

Ел Ниньо представлява умерени, средни или силни отклонения в температурата на въздушните маси, които започват от над  +0.5°C. През 2023 година се отчетени отклонения от +1.5 °C. Допълнителната топлина, която Ел Ниньо предизвиква носи със себе си допълнителна енергия, което от своя страна е причината за създаването на по-интензивни и екстремни природни събития.

Учени по климата, които работят за World Weather Attribution са открили доказателства за влиянието на Ел Ниньо за глобалното затопляне, което доведе до рекордно високи температури в Тайланд и Лаос през април 2023, Южна Европа през лятото на 2023 и граничния район между Съединените щати и Мексико.

Интензивността и продължителността на отчетените високи температури е в следствие от глобалното затопляне, което се задълбочава през последните години.

Природните бедствия през 2023, които са в следствие на глобалното затопляне

По-високите температури водят до по-бързо изсушаване на почвата и растителността, което е предпоставка за възникване на големи горски пожари. Много държави станаха жертви на мащабни горски пожари, които унищожиха огромна площ.

Източна Канада, Хаваите, Гърция са само част от местата, които бяха опустошени от интензивни пожари. Природната стихия отне живота на 181 души само на Хаваите, а още хиляди хора останаха без дом и поминък. Това е обявено за най-скъпоструващото бедствие през изминалата година.

Наводненията също са предизвикани от промените в климата. Много Европейски държави като Испания, Гърция, Италия и Обединеното кралство бяха залети от невиждани до този момент наводнения.

Природните стихии не подминаха и Африка, където Либия също беше ударена от силата на водата.

Според синоптици, Ел Ниньо ще отшуми до средата на следващата година, но това не е признак, че изменението на климата ще отслабне.