Мощно земетресение удари Япония вчера в първите часове на Новата година. Регистрирани са множество последователни трусове за малко повече от 90 минути, средният магнитуд на трусовете е отчетен окол 4 по Рихтер. А най-силният от тях - 7.6 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е префектурата Ишикава.

Има затрупани хора под отломките, а борят на жертвите продължава да расте

Засега обявените жертви на силното земетресение са 24. Властите в Япония продължават с издирването на затрупани хора под срутилите се сгради. В спасителната операция участие взе и японската армия, като пое инициативата да раздава храна, вода и одеяла на пострадалите хора от земетресението.

Властите предупредиха, че в продължение на седмица се очакват вторични трусове, но с доста по-слаба сила. Хиляди останаха без дом след земетресението, в засегнатите места има множество паснали стълбове, пожари и активизирали се свлачища. След труса без ток са останали 36 000 домакинства.

Премиерът на страната Фумио Кишида, обеща правителството му ще обяви данни за евакуалция и ще работи съвместно с властите, за да бъдат спасени възможно най-много човешки животи.

Правителството съобщи за нареждането за евакуация на повече от 97 000 души в девет префектури от западното крайбрежие на най-големия остров Хоншу. Те са настанени в спортни зали и училищни физкултурни салони, използвани, като евакуационни центрове при възникването на извънредни ситуации.

Земетресението е чувствителен момент за японските атомни централи. Припомняме, че при подобна ситуация през 2011 след земетресение и цунами в атомната електроцентрала "Фукушима", бе отчетена авария.

Но за успокоение на гражданите, японският ядрен регулатор съобщи, че няма установени нередности в работата на атомните електроцентрали, намиращи се около море и в петте активни реактора в две централи в префектура Фукуи.

Най-близо до епицентъра на трусовете се намира атомната електроцентрала "Шика", която още преди земетресението е спряла двата си активни реактора за редовна инспекция и трусовете не са им оказали негативно въздействие.

Има опасност за цунами

След трусовете е обявена и опасност за цунами. Южна Корея предупреди за покачване на морското равнище край източното крайбрежие на Япония, а Русия пък отбеляза, че западното крайбрежие на Сахалин също е застрашено. Всички живущи в крайбрежната зона са призовани да се евакуират.

За българските граждани, намиращи се на територията на Япония, в близост до засегнатите райони, се препоръчва да спазват препоръките на властите и редовно да следят актуалната информация на уебстраницата на Японската метеорологична агенция, съобщава Ситуационният център на Министерството на външните работи ( МВнР) на интернет страницата на министерството. За планиращите пътуване до там важат същите правила.