Тази година сте решили да приветствате слънцето и морската вода по плажовете на Гърция? Халкидическия полуостров предлага прекрасни възможности за плажуване, вдъхновяващи природни гледки и чудесни опции за развлечение.

Някак неуместно ми се струва да даваме оценка на природата, но сякаш Ситония – средният ръкав на Халкидики - предлага едни от най-добрите плажове в южната част на полуострова.

Голям плюс е разнообразието от опции – в сравнително близко разстояние се намират както добре уредени плажове с шезлонги, чадъри и барове, така и свободни зони за всеки, който иска да забие чадъра си и да похапва собствена храна. А разходката с лодка около Диапорос е допълнителен бонус, който ще направи преживяването ви паметно до края на живота ви.

Ето и кои плажове на Ситония са в нашия топ 3.

Каламици – фин пясък и тюркоазени води

Плажът се намира в една от най-южните части на ръкава. Сравнително малък е, но е особено красив. Допреди няколко години можеше да се каже, че е и див, но сега има достатъчно шезлонги и чадъри под наем, за сметка на намаляващата свободна зона, което обаче не променя обаянието на заобикалящата зеленина и релеф.

Поставям го на първа позиция заради чаровната природа, наистина финия пясък, кристалните води и плавния преход в дълбочинно отношение + доброто съотношение между уреденост и свобода. Затова тук има буквално всякакви плажуващи.

Кариди – рай за свободно плажуващи семейства

Ситуиран в курортното селище Вурвуру, плаж Кариди е притегателна сила за всеки, който търси красотата на дивия плаж. Красив и разнообразен релеф, дълга плитчина и най-нежният пясък на Ситония – това привлича тълпи от хора по всяко време на летния сезон, затова е добре да отидете навреме.

На плажа няма нито един шезлонг или чадър под наем, но при навлизане в него има ресторант, в който може да обядвате или от който да вземете храна за плажа. Това е перфектният плаж за деца, тъй като поне 50 метра навътре възрастните са потопени само до кръста.

Сарти – един от най-уредените плажове на Ситония

Това е опцията за прагматиците, тъй като тук може да бъде открито всичко най-необходимо. Гордеещият се със своя син флаг плаж се отличава с доста голямо плажно пространство и най-пряката и красива гледка към достолепния Атон.

Това е развиващ се курорт, в който нищо не липсва. Огромната плажна ивица предлага множество барове и ресторанти, но и редица кътчета, на които човек може спокойно да хвърли кърпата си и да се радва на уединение. Има и много опции за развлечение, сред които плажни и водни спортове и гмуркане. Водата на е нито прекалено плитка, нито твърде дълбока и има постоянно пясъчно дъно.