Понякога си мислим, че няколко дни почивка ще ни помогнат да се откъснем от всички работни задължения. Това е вярно, но търсеният резултат се крие в начина, по който си почиваме.

Много хора се заблуждават, че няколко дни далеч от работното място могат да се нарекат пълноценна почивка, но точно тези хора най-често носят и работата със себе си.

Истината е, че почивката е по-скоро психическо състояние, отколкото физическо. Дори и да сте в пълен покой, но мислите ви блуждаят между работните задачи, които ви чакат, вие няма да успеете да си починете пълноценно.

Нашето тяло само ни показва кога е време да намалим темпото и да си вземем няколко дни, които да прекараме в релаксация. Много често обаче сме склонни да игнорираме тези знаци и да отлагаме времето за почивка. Резултатът е бърнаут или прекомерна умора, която може да доведе до липсата на сън, загуба на концентрация и фокус и други неприятни симптоми.

Време е да ви разкрием 3 съвета, които ще ви помогнат да имате по-пълноценно време за почивка и отдих. Те са особено приложими за хора, които работя в стресова среда и препускат между работни и домашни задължения.

Слушайте сигналите на тялото си

Тялото винаги ни изпраща сигнали под една или друга форма, когато има нужда да забави темпото. Умът ни обаче може да ни заблуди понякога, че въпреки сигналите на тялото ние се справяме добре и не се нуждаем от почивка.

В този случай винаги трябва да слушаме тялото си и да си вземете няколко дни далеч от задълженията. По този начин ще си осигурите не само физическа, но и психическа отмора. За целта трябва да си наложите, че през почивните дни няма да мислите за работа, а напротив ще се отдадете на почивка както за тялото, така и за мозъка.

Разтоварване на мозъка

На всички се е случвало на работа да мислят за почивката си, а на почивката си за работа. Вместо да се натоварвате по този мъчителен начин и да не сте продуктивни нито в работата, нито в почивката трябва да се опитате да живеете в момента.

Когато сте на работа не се разсейвайте с мисли какво ще правите докато сте във ваканция. Същото важи и когато сте на плажа или сред природата, дори когато лежите вкъщи на дивана - не мислете за работните си задачи и оставете на мозъка да си почива.

Умора по правилния начин

Практикуването на ежедневна физическа активност може да ни донесе това приятно чувство на умора. Ако успеем да балансираме времето за физическо натоварване и сън ще сме по-бодри и ще се чувстваме заредени с повече енергия.

Тренировките като бягане, плуване, танци, каране на колело са много подходящ начин за постигане на онова приятно чувство на релаксираща умора.