Изграждането на санитарните помещения често се пренебрегва като значение и ако ви предстои ремонт или нанасяне в ново жилище, значи тези съвети са за вас.

Банята и тоалетната влизат в така наречените „мокри помещения“. Те имат специално предназначение и за да се изградят правилно е необходимо да се използват качествени продукти и системи, които задължително трябва да се положат и изградят от специалисти с опит.

За да ви помогнем не просто при избора на плочки за баня, но и за цялостното планиране и проектиране на това помещение, се консултирахме със служителите на един от добрите онлайн магазини за обзавеждане за баня.

Какво включва етапът на проектиране

Без значение дали сте на път да ремонтирате старата си баня или трябва да довършите помещението в новия си апартамент, проектът е в основата на всичко.

Това означава да се определи мястото на всеки един смесител, душ и сифон. Наред с това трябва да се извърши окабеляване, за да има нужното захранване за планираното осветление и евентуално контакти.

Обмислете внимателно, за да не се окаже, че е имало и по-добро решение, за което просто не сте се сетили.

1. Определете бюджет

Това за съжаление е определящо при избора на повечето хора, които избират плочки за баня. Цената, цената и отново цената може да се окаже в основата на решенията ви.

Веднъж определили таван на разходите, вече смело може да се огледате, за да започне процесът, в който ще сравнявате и разглеждате, до момента в който не сте категорични в решението си.

2. Какъв цвят да изберем

Това зависи както от вкуса и личните ви предпочитания, така и от особеностите на самото помещение. Ако смятате, че тъмните плочки, които са ви впечатлили в някой ресторант, ще стоят добре и у вас, помислете отново.

Отчетете особеностите на редица фактори – има ли източник на естествена светлина и ако не, как да ще се допълни цветът на плочките с изкуственото осветление, което ще изберете.

Не трябва да забравяте, че в банята ще има и не малко мебели, които отново трябва да могат да се съчетаят по един уместен начин с цвета на всичко останало.

3. Какъв размер ще е подходящ

Размерът и формата на отделните плочки има значение в няколко аспекта. На първо място трябва да сте наясно, че малкото помещение не позволява поставянето на големи плочки.

Винаги може да го направите, но с избора на големи плочки рискувате да се намали допълнително размерът на помещението.

Наред с това трябва да помислите дали да изберете квадрати или правоъгълници. Няма как да не споменем и за съвсем малките размери от едва сантиметър или два, които могат да направят повече от силно впечатление.

4. Гланцирана или матова глазура

Глазурата е завършека на всяка плочка за баня. Тя може да бъде гланцирана или матова и отново е въпрос на предпочитанията ви.

Тук повод за размисъл може да бъде какви мебели ще поставите и разбира се какви осветителни тела ще изберете.

Матовите плочки са приятни и могат да се съчетаят по един отличен начин със силни източници на светлина.

Наред с това глазурата може да допълни по много добър начин избраните смесители и батерии, които за да са в унисон, могат да са матови или с блестяща повърхност.

5. Какво качество ще получите за парите си

Ако вече имате, както в началото ви посъветвахме, бюджет, е добре да сте наясно какво може да получите за парите си.

Не правете грешката да се хвърляте за прехвалени плочки, за които най-важното предимство е, че са произведени в определена държава.

Много от некоректните магазини имат практиката да предлагат италианска или испанска керамика, като по възможност не коментират качеството на предлаганите стоки.

Перфектно е, ако изберете да закупите италиански плочки за баня, но за да получите стил, дизайн и надеждност, те трябва да са 1-во качество.

В тази насока се информирайте кое качество са предлаганите стоки и поради каква причина и отклонения от стандартите се предлагат като 2-ро или дори 3-то качество.

6. Мислете в перспектива

Няма как да не сте наясно, че вкусът ви към настоящия момент ще покрива нуждите и предпочитанията на бъдещето.

Освен, ако не планирате да ремонтирате банята си през няколко години е добре да заложите на стилни и умерени решения, не само за цветовете, но и за формите.

Тук е добре да ви споменем и още малко за бъдещето. Ако сега, заедно с любимия ви човек сте планирали и сте се спрели на идеалната душ кабина, то се замислете дали един ден, когато имате деца, това ще е практичното решение да ги изкъпете, особено, докато са малки.

7. Малките детайли

Ако не сте наясно за какво говорим, ще ви обясним. Малките детайли при завършването на банята ви включват не само това всичко да си пасва и да няма причина да сте недоволни.

Тук имаме предвид нуждата от това да се снабдите с всички аксесоари, които да направят престоя ви в банята комфортен и да не искате да излизате от там.

На удобната и поставена на правилното място закачалка за кърпи може да поставите не просто халат, а мекото и обгръщащо парче плат, което да приюти тялото ви, за да го подсуши и запази топло след взетия душ.

Няма да сбъркате и ако се снабдите с красиви пълнител за сапун и поставка за четките ви за зъби. Те ще привличат погледите, а функционалността им ще ви радва при всеки досег с тях.

И за финал, ако имате възможност, която се изразява основно в това да разполагате с повече пространство, си създайте ултимативното удобство в банята – поставете малка пейка, на която може да седнете, докато се изсушите или просто да релаксирате в перфектната си баня.