От компанията Facebook, която се оказва най-голямата социална мрежа в света, обявиха новата си програма, която трябва да се реализира през следващите 10 години.

Финансовият директор на Facebook Дейвид Уенер, оповести, че ще бъдат заделени един милиард долара за строеж на достъпни жилища за хора от различни прослойки на обществото.

Евтините домове, които ще се строят бързо и с различни алтернативни материали, ще бъдат издигнати в американския щат Калифорния, според първоначалните планове.

Интернет гигантът ще си партнира с губернатора на щата, като желание за участие са заявили и редица изтъкнати филантропи, които вече спонсорират подобни дейности.

Целта на проекта е да се построят над 20 000 нови жилища, които ще бъдат насочени към жилищните нужди на хора заети в сферата на образованието, предоставянето на медицински услуги, социални работници и още много други.

Ново начало и помощ за хиляди семейства

По думите на Дейвид Уенер компанията е оценила важността на това достъп до евтини жилища да имат всички семейства, като това е от ключово значение за справяне с икономическото неравенство и наред с това за възстановяване на социалната мобилност, както в рамките на щата Калифорния, така и извън него.

Той призова да се включат по-широк кръг хора с възможности, тъй като правителството няма как да се справи сами с жилищния проблем, който се задълбочава.

Търси се сътрудничество както с държавата, така и с дарителите

Дейвид Уенер изтъкна още, че за да има истински напредък, трябва да се подобри партньорството с частния сектор и филантропите.

Само така според него може да се промени установеното статукво и да се отбележи истински напредък с проблеми като разходите, които са непосилни за много хора, наред с разходите, които има държавата и които не винаги могат да бъдат посрещнати.

Уенер припомни колко много семейства живеят на ръба на оцеляването. Той даде за пример семействата от Сан Франциско, които живеят с годишен доход от около 100 000 долара, което не само е недостатъчно, но и ги причислява в графата на бедните.