Ако се занимавате с графичен дизайн, анимация, или друг тип дигитално изкуство и си търсите лаптоп, вероятно се чудите как да изберете най-подходящия вариант.

В тази статия ще ви запознаем с най-важните характеристики на един лаптоп, който би вършел добра работа когато става дума за графики и ще ви помогнем да направите правилния избор в 6 лесни стъпки.

Кои са най-важните характеристики за лаптоп с добра графика

Професионалната работа с графики изисква мощен лаптоп с определени качества, което обяснява по-високата цена на подобен тип компютри.

В случай обаче, че тепърва започвате да се занимавате с такъв тип работа и търсите бюджетно решение, не е изключено да намерите някои доста добри варианти.

Ето и на какво е най-важно да обърнете внимание при избора си.

1. Дисплеят е ключов

Логично е, че при работа с визуални елементи, устройството, което ще ги визуализира е от първостепенно значение. На първо място, съобразете се с размера: за да ви бъде удобно да работите е най-добре да потърсите лаптоп, чийто дисплей е по-голям от 15 инча.

Високата разделителна способност е друга важна характеристика на подходящия дисплей. Търсете Full HD дисплей с резолюция минимум 1920 х 1080 пиксела.

Точното цветопредаване също е характеристика, която в никакъв случай не бива да пренебрегвате. За професионална работа с графики е необходим екран, чието цветово пространство е минимум 100% Adobe RGB.

2. CPU: Какъв трябва да е процесорът

Процесорът, или CPU (Central Processing Unit) е движещата сила на един компютър. Той отговаря за обработката на информация и изпълнението на задачите.

Процесорите имат различен брой ядра и колкото повече са те, толкова повече задачи могат да бъдат обработвани едновременно, което влияе и върху скоростта и мощността на работа. За работа с графики не са подходящи двуядрените процесори – търсете такъв с 4 или повече ядра за безпроблемна работа.

Има два типа процесори: Intel и AMD. Ако ще избирате Intel, гледайте да бъде поне Intel i5 Core, като i7 и i9 са с възходяща мощност. AMD Ryzen също е добър избор за графики, но не е толкова широко разпространен.

3. Колко RAM памет е нужна

RAM (Random Access Memory) представлява оперативната памет на компютъра. Колкото по-голяма е тя, толкова повече информация може да обработва компютърът докато работи.

За работа с обемни файлове, каквито са графиките с висока революция, както и за работа с тежки програми, е необходима RAM памет от минимум 12 GB. Най-добре е да изберете модел, който позволява да добавяте допълнително памет в последствие.

4. Обърнете внимание на графичната карта

GPU (Graphic Processing Unit) представлява видеокартата или графичната карта на компютъра, която отговаря конкретно за обработката на графиките. В днешно време повечето лаптопи се предлагат с вградена видеокарта, но обикновено тя не е достатъчно мощна за професионална работа с тежки програми за компютърно генериране на изображение.

Препоръчително е да потърсите лаптоп с външна видеокарта с поне 2-4 GB памет в случай, че ще го използвате за професионална работа.

5. Необходимото пространство за съхранение

Пространството за съхранение на файлове има отношение към скоростта и качеството на работа на лаптопа, тъй като в случай, че то не е достатъчно, работата на машината ще се забави значително.

Твърдия диск (HDD) е традиционното пространство за съхранение в компютрите, но в днешно време той често не е необходим, тъй като много модели в днешно време идват и със статичен диск (SSD), който е по-устойчив и по-бърз.

За работа с графики е добре лаптопът да има SSD с поне 250 GB в случай, че искате да работи безпроблемно.

Винаги можете да добавите пространство за съхранение като си закупите и външен хард диск. Препоръчително е на него да съхранявате файловете, по които сте приключили да работите, за да оставите вграденото пространство свободно за работа.