С обявяването на извънредно положение в България на 13 март 2020 година, протестните движения сякаш за момент затихнаха, за да може мерките против коронавирусната пандемия да бъдат по-ефективни.

Действията на българските власти, обаче, успяха отново да изкарат хората на улицата и то в условията на все още върлуващия и особено заразен коронавирус – всичко това се случи на 25-ия ден от началото на извънредното положение.

Недоволните – таксиметрови шофьори, готвачи и сервитьори

Недоволните протестиращи идват от два от най-засегнатите от мерките браншове у нас – едва ли някой би се изненадал, че това са таксиметровите шофьори, сервитьорите и готвачите.

Докато шофьорите на таксита се бяха събрали пред храм-паметника „Александър Невски“, представителите на ресторантьорския бранш решиха да изразят протеста си директно пред сградата на Министерски съвет.

Какво притеснява таксиметровите шофьори

Таксиметровите шофьори споделят опасенията си, че в следствие на изолацията и острия спад на клиенти, масово таксиметровите фирми ще фалират.

По груби сметки на бранша към момента на работа в София излизат не повече от 2000 шофьора, при общ брой на таксиметровите водачи в столицата от близо 6000.

„Таксиметровите шофьори нямат работа, има едни къси курсчета, които като ги вземем, по-добре да не ги взимаме“, коментира водач на такси, пожелал анонимност.

Друг таксиметров шофьор пък заяви: „Искаме защита от държавата, ваучери за гориво да можем да си плащам горивото, замразяване на лизинга“.

Какво се случва пред Министерски съвет

Оказа се, че протестът пред сградата на Министерски съвет е импровизиран и е организиран спонтанно в социалните мрежи.

Недоволните близо 20 готвачи, бармани, сервитьори и ресторантьори искаха да изразят недоволството си от приложените мерки против коронавируса, които засегнаха тежко техния бранш.

Цялото ми семейство е подложено на мизерия, аз работя като сервитьорка, мъжът ми е готвач и разчитаме на пенсията на майка ми.

Все още не сме се регистрирали на бюрото по труда, работодателите ни кандидатстват по схемата 60 на 40, но няма отговор“, споделя една от протестиращите.

Протестът беше набързо разгонен от полицията, като дори на някои от протестиращите бяха съставени протоколи.