Днес ще бъде проведен поредният национален протест, иницииран от работещите в центровете за спешна помощ шофьори, мед. сестри и лекари. Подготовката на протестните действия ще започне в 10:30 на сборния пункт на паркинга на площад „Княз Александър Батенберг“.

Протестът се устройва въпреки че по-рано Бюджетната комисия изрази принципна подкрепа за увеличаване на заплатите на парамедиците в страната, обещавайки планирането на 36 милиона лева за това. От инициаторите на протеста е дадено обяснението, че докато обещанията не се превърнат в гласувани нормативни постановки, ще продължават да се осъществяват протестни демонстрации.

Протест и автошествие на спешната помощ на жълтите павета

Организираните от националния синдикат „Защита“ протестни действия ще се осъществят пред Народното събрание. Очаква се да присъстват работници в сектора от различни точки на страната, включително и по-големите градове. В знак на подкрепа на недоволството всички работещи в Пловдив, които не присъстват на протеста в столицата ще включат сирените на линейките, за да изразят своята съпричастност.

Планира се провеждане и на автошествие.

По-добри условия на труд, заплати и повече средства за спешна помощ

Исканията в основата на протеста са: увеличаване на възнаграждението на парамедиците, подобряване на сегашните условия на труд, планиране на повече средства за издръжка на центровете за спешна помощ на месечна база и причисляване на работата в спешната помощ към първа категория труд.

Изчислява се, че търсеното увеличение би коствало на бюджета на страната около 60 млн. лева. Още преди две седмици синдикалистите зададоха въпроса към народните представители откъде би могло да дойдат тези пари. Обещанието беше отговорът да бъде даден преди второто четене на закона за бюджета.

Според председателя на Националния синдикат „Защита“ Красимир Митов размерът на парите за издръжка на центровете не е актуализиран от 2015 г. насам. Той изтъкна, че една от най-големите трудности, пред които е изправен секторът е дефицитът на работници, повишаващата се средна възраст на парамедиците, ниските заплати и недобри условия.

Синдикатът планира да внесе декларация до държавния глава с искане за свикване на съвета за национална сигурност с оглед ситуацията в спешната помощ и опасността от оставане без нея, допълни Митов.

Всичко това на фона на прекарване на тежки и продължителни смени и нерядка агресия от страна на пациентите и техните близки, както напомня д-р Велев от пернишкия Център за спешна медицинска помощ.

Той изрази и предположение, че ако не се прокарат адекватни политики спрямо парамедиците може да се стигне до фалит на центровете за спешна помощ и озоваването на този тип грижа в ръцете на частниците. Напомняме, че на някои места в страната, включително курорта „Слънчев бряг“ медицинските услуги се осъществяват от частни звена, а публична грижа отсъства.

Това е част от вълната протести, които продължават да съпровождат действията на властта за приемане на закъснелия тазгодишен бюджет.