Администрацията на Джо Байдън публикува нови правила за контрол на износа, включително мярка за ограничаване достъпа на Китай до определени полупроводници, произвеждани където и да е по света с американско оборудване.

По този начин Вашингтон значително разширява действията си в опит да забави технологичния и военния напредък на Пекин.

Правилата, някои от които влизат в сила веднага, надграждат ограниченията, изпратени в писма тази година до най-големите производители на оборудване за чипове като KLA, Lam Research и Applied Materials, в които правителството иска от тях да спрат доставките на машини до изцяло китайски фабрики за модерни полупроводници.

Редицата мерки може да прераснат в най-голямата от 90-те години на миналия век промяна в американската политика по отношение доставките на технологии към Китай.

Ще подействат ли тези мерки

Ако влязат в сила, те могат да сложат спирачка на китайската индустрия за производство на чипове като принудят американските и чуждестранните компании, които ползват американски технологии, да спрат да поддържат някои от водещите китайски фабрики и дизайнери на полупроводници.

„Това ще върне китайците с години назад!“, коментира Джим Люис, експерт по технологии и киберсигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който твърди, че политиките връщат към обтегнатите отношения в пика на Студената война.

„Китай няма да се откаже от производството на чипове... но това наистина ще ги забави“, допълва той.

Мерките към кого точно са насочени

На брифинг пред журналисти за предварително обявяване на правилата, представители на властите казаха, че много от мерките са насочени към предотвратяване чуждестранни фирми да продават модерни чипове на Китай или да доставят на китайски фирми оборудване за производство на собствени развити технологии.

Те обаче признаха, че не са получили никакви обещания, че съюзниците ще прилагат подобни мерки, а дискусиите с тях все още продължават.

„Разбираме, че едностранният контрол, който въвеждаме, ще загуби ефективността си с течение на времето, ако други държави не се присъединят към нас“, коментира един от източниците.

„И рискуваме да навредим на технологичното лидерство на САЩ, ако чуждестранните конкуренти не са обект на подобен контрол“.

Разширяването на правомощията на САЩ за контролиране на износа към Китай на чипове, произведени с американско оборудване, се основава на разширяване на т.нар. правило за преки чуждестранни продукти.

Преди то е разширявано, за да даде на правителството на САЩ право да контролира износа на чипове, произведени в чужбина, към китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies, а по-късно, за да спре потока от чипове към Русия след началото на войната в Украйна.

Вчера администрацията на Байдън приложи разширените ограничения за китайските IFLYTEK, Dahua Technology и Medvii Technologies, компании, добавени към черния търговски списък на САЩ през 2019 г. заради обвинения, че са помогнали на Пекин в потискането на уйгурската малинцствена група.