Да навлезеш късно на пазара на смартфони е предизвикателство, с което Google се сблъска в последните години. Компанията обаче прави все по-смели стъпки напред, а днес представи нови устройства под бранда си Pixel – два смартфона, умен часовник, както и таблет.

С това интернет гигантът се опитва да затвърди присъствието си на хардуерния пазар и продължава да разширява екосистемата си от устройства и услуги.

След като миналата година компанията представи серията смартфони Pixel 6, сега очаквано тя показа новите Pixel 7 и Pixel 7 Pro – конкуренти на другите флагмани на пазара, но на по-достъпни цени. За да ги отличи, Google залага на подобрения в камерите и на гласовите функции.

Още относно цените на устройствата

Говорейки за цените, базовият модел ще е със стартова цена от 599 долара, а Pro моделът ще струва 899 долара. Устройствата на Google не се предлагат на българския пазар, а на този етап компанията не дава сигнали за експанзия на продажбите в региона.

И двата смартфона са оборудвани с второ поколение на собствения чип на Google – Tensor. Компанията запазва отличителния дизайн с голяма лента за камерите на гърба, въпреки че сега сензорите са събрани в по-компактно овално поле. Устройствата са с елегантно извити ръбове и се предлагат в нови цветове. Pixel 7 Pro ще се предлага в цветовете Hazel, Snow и Obsidian, a базовият – в Lemongrass, Snow и Obsidian. Металните елементи по корпуса са направени от 100% рециклирани материали.

Що се отнася до екраните, по-малкият модел има 6,3-инчов дисплей, а Pixel 7 Pro е с 6,7-инчов QHD+, с което Google продължава тенденцията за големи екрани, предвид фокуса на потребителите към гледане на повече видео.

Обещанията на Google за смартустройствата

Компанията обещава 72 часа живот на батерията в режим на пестене на енергия, което е подобрение спрямо миналогодишните 48 часа. Батерията на Pixel 7 е с капацитет 4355 mAh, а при по-големия модел той е 5000 mAh, като се поддържа и бързо зареждане. 50% заряд може да бъде постигнат за 30 минути според Google.

След като големите иновации на пазара на смартфони затихнаха през последното десетилетие, битката на компаниите в сектора се фокусира върху камерите, а Google не изостава спрямо конкурентите си в тази област.

Pixel 7 Pro има три задни камери, включително 50MP основна широкоъгълна, с възможност за правене на макроснимки, 12MP ултраширокоъгълна и 48MP телефото камера с пет пъти оптично приближение.

Тя може да записва 4K видео с 60 кадъра в секунда. Стандартният модел има същите опции за макрокадри, но не предлага същото приближение. Разликата в моделите има и при екраните. Честотата на опресняване при Pixel 7 е 90Hz, а при Pixel 7 Pro е 120 Hz.