От 1 декември: забрана за на стари автомобили в центъра на София

От утре, 1 декември 2023 година, влиза забраната за влизане и преминаване на стари автомобили в центъра на София. Забраната ще важи за превозни средства на бензин, които са регистрирани преди началото на 1996 година и за дизелови автомобили с регистрация преди началото на 2002 година.

Новата забрана, която ще обхване радиус от централната част на града ще важи за срок от 3 месеца. За първи нарушения няма да се налагат глоби на шофьорите.

Притежателите на автомобили, за които ще важи забраната са над 100 хил. души. Тези хора ще трябва да оставят автомобилите си извън централната част, ако смятат да пресичат през центъра на града.

Превозните средства, за които се налага забраната се определят като автомобилите най-големи замърсители на въздуха, защото поради стария си модел не разполагат с определени екологични системи.

Забраната ще важи само за 3 месеца през годината. Решението за въвеждане на тази практика беше взето миналата година. В подкрепа на забраната гласуваха ГЕРБ, „Демократична България“ и независимия по това време депутат от „Спаси София“ Борис Бонев.

Кои зони ще обхваща забраната

Зоната, в която ще бъде забранено влизането на посочените автомобили се дели на два ринг – малък и голям. Малкият ринг следва очертанията на бул. Васил Левски, бул. Сливница, ул. Опълченска, Ген. Скобелев и Патриарх Евтимий.

За улеснения на шофьорите ще бъдат поставени значи, които обозначават началото и края на нискоемисионната зона. Предвижда се следващата година отново през декември месец да се преустанови влизането в малкия ринг на автомобили от екокатегория 2.

Големият ринг следва очертанията на бул. Константин Величков, бул. И. Е. Гешов, бул. Петко Тодоров, ул. Хенрик Ибсен, бул. Пейо Яворов, бул. Ситняково, бул. Данаил Николаев. Забраната за влизане на автомобили след тези булеварди се предвижда да бъде въведена през 2025 година.

В какъв размер ще са глобите

Новоизбраният кмет на София – Васил Терзиев, обяви въвеждането на гратисен период, през които шофьорите да могат да свикнат с новите правила за движение в центъра на града. Той определи някои точки в наредбата като неуредени.

Една от тези точки е свързана с начините на налагане на санкции на нарушителите. В наредбата не е разписано дали ако нарушител премине през ринга няколко пъти за един ден той ще бъде глобен многократно.

Предвижда се глобата за физически лица да варира между 50 и 500 лв, а за фирми от 200 лв до 1000 лв.

Рестрикциите няма да важат за хора, които живеят в обхвата на малкия ринг, за тези, които имат карта за преференциално паркиране в зоната и за колите на градския транспорт и такситата.