Неусетно измина още една година и отново дойде времето, в което коледната магия обгръща ежедневието ни. През оставащия по-малко от месец до най-любимия на малки и големи празник предстои коледния дух да ни завладява все повече.

Декември месец е времето, в която искаме да почувстваме магията на зимата, а какъв по-добър начин от този да се насладите на атмосферата, която предлагат коледните базари. Това е нещо ново за нашата страна, което през последните години стана задължителна практика по площадите на големи български градове преди коледните празници.

В Европа организацията на коледни базари има своите дългогодишни традиции, което гарантира едно вълшебно изживяване. Представяме ви някои от най-интересните и вълшебни коледни базари, които се провеждат в красиви европейски градове.

Christkindlesmarkt и Gendarmenmarkt, Берлин, Германия

Германските градове са известни с пищни коледни базари, а черешката на тортата е разбира се, Берлин. В германската столица се организират около 80 малки и големи коледни базари, където всеки гражданин може да се докосне до коледната магия без да се отдалечава от дома си.

Gendarmenmark е най-известният празничен панаир, който представлява лабиринт от дървени къщички, в които се предлагат вурстове, греяно вино и джинджифилов хляб. Организират се много концерти и спектакли, които допринасят за коледния дух.

Коледна приказка в Базел, Швейцария

Ако посетите Базел около коледа ще попаднете в истинска коледна приказка. Там се провежда един от най-големите коледни базари в Европа, който се състои от над 150 сергии, семейни атракции и безброй интересни работилници и дейности за деца.

Коледния базар в Базел започна на 23 ноември и ще продължи точно един месец до 23 декември.

Вълшебният коледен базар в Страсбург, Франция

В Страсбург се организира един от най-старите коледни базари, който започва още през 1570 година. Интересното на този базар е, че не е съсредоточен само на един площад, а е разпръснат на поне 10 локации в града.

Най-впечатляващата част от базара е разположена на остров Гранд Ил, който е включен като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Advent, Загреб, Хърватия

Не само Западна Европа е завладяна от вълшебството на коледните базари. Хърватската столица Загреб беше избрана за „най-добрата дестинация за коледни базари“ в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destination за три последователни години.

Advent представялва коледна приказка, която се състои от 25 коледни базара разположени из целия град. Пищната украса от лампички, елхи и ледени скулптури допринася за създаването на приказен свят, където и малки и големи могат да се наслаждават на коледния дух.

Базарът е Загреб започва на 2 декември и ще продължи до 7 януари.