Орехите са вид ядки, които са добре познати на всички ни със своя приятен вкус и неизброими хранителни ползи.

Освен в България, те са широко разпространени в по-голямата останала част на Европа, но също така и в Северна Америка и Азия.

Те са лесно разпознаваеми заради своите характерни кръгли твърди черупки, изпълнени с вкусна сърцевина, поради което намират изключително широко разпространение в много ястия и десерти.

Но за да им отдадем заслуженото, трябва да отбележим, че те са много повече от наслада за вкусовите рецептори.

Истината е, че от тях има много повече ползи за здравето, отколкото бихме могли да си представим, като ценните им свойства могат да повлияят благоприятно на практика всяка система в организма.

Орехите са храна за сърцето

Тъй като сърдечните заболявания са причина номер едно за смъртните случаи в света, редно е да започнем именно с това, че орехите са особено полезни за сърдечно-съдовата система и имат много благоприятно влияние върху нея.

Те са изключително богати на омега-3 мастни киселини, на антиоксиданти и фибри, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Това става по различни начини, в това число и чрез понижаване на нивата на холестерола в организма и значително подобряване на функцията на кръвоносните съдове.

Друга причина за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания от редовната консумация на орехи е и намаляването на възпаленията в организма, в това число и в артериите.

Този ефект се дължи на полифенолите и фитохимикалите, за които има доказателства, че притежават ясно изразени противовъзпалителни свойства.

Редовната консумация на орехи води до намален риск от рак

Намаленият риск от възпалени в тялото води и до по-нисък риск от дегенеративни и хронични заболявания като рак.

Някои проучвания показват, че антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в орехите могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, включително два от по-често срещаните - рак на гърдата и рак на простатата.

Орехите носят ползи за храносмилателната система

Както много други видове ядки, орехите са особено богати на фибри, което води до подобрено храносмилателно здраве.

Съдържанието на фибри в орехите насърчава движенията в червата, което стимулира редовното изхождане.

Това предотвратява запека, освобождава тялото от токсини и поддържа здравето на храносмилателна система.

Освен това, орехите имат нисък гликемичен индекс и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.

От една страна, това ги прави чудесна следобедна закуска, която може да ни зареди с хранителни вещества, без да предизвиква твърде голям скок на инсулина.

От друга страна, това тяхно качество ги прави отлична превенция за хора с диабет или такива, изложени на риск от развитие на това състояние.

Орехите - ползите от тях в контрола на теглото

Говорейки за ползите от орехите в контрола над диабета, трябва да споменем, че роля играе и способността им да се използват като средство за контрол на теглото.

Въпреки че са калорични, орехите действително могат да помогнат при управлението на теглото по няколко причини.

Първо, те са богати на здравословни мазнини, особено полиненаситени мазнини като омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за увеличаване на чувството за пълнота и ситост.

Това означава, че въпреки че орехите са калорични, те могат да помогнат за контролиране на апетита и да намалят общия прием на калории през деня.

Освен това орехите са добър източник на фибри и протеини, като и двете допринасят за усещането за ситост и помагат за регулиране на апетита.

Фибрите забавят храносмилането и насърчават постепенното освобождаване на енергия, като помагат за предотвратяване на пикове и сривове на кръвната захар, които могат да доведат до глад и преяждане.

Протеинът също играе ключова роля в регулирането на апетита, тъй като отнема повече време за смилане и може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Освен това орехите съдържат различни микроелементи и биоактивни съединения, които могат да помогнат за регулиране на теглото. Те включват антиоксиданти, витамини и минерали, които допринасят за цялостното здраве и метаболитната функция.

Въпреки това е важно да имате предвид размера на порциите, тъй като консумацията на твърде големи количества висококалорична храна, каквато са орехите, може да попречи на усилията за контрол над теглото.

Ползата от орехите за мозъчните функции

Омега-3 мастните киселини, за които казахме, че се намират в орехите в огромни количества, са от съществено значение за здравето на мозъка.

Те могат да помогнат за подобряване на когнитивната функция и да намалят риска от свързан с възрастта когнитивен спад.

Ползите от орехите не подминават и опорно-двигателния апарат

Орехите са доста добър източник на минерали като калций, магнезий и фосфор, които са от съществено значение за поддържането на здрави и силни кости.

Това става особено важно за хората с напредване на възрастта, когато трябва да сме дори още по-внимателни за това какво консумираме.

Здрава коса и сияйна кожа

Една от многото ползите от консумацията на орехи се дължи на това, че са много богати на витамин Е.

Заедно с антиоксидантите и здравословните мазнини, този вид ядки допринасят изключително много за здравето кожата и косата.

В комбинация, тези съставки предпазват от окислително увреждане и насърчават производството на колаген в организма.

По-добро качество на съня

Орехите са една от храните, които могат да спомогнат за по-добър сън. Това се дължи на високото съдържание на мелатонин - хормон, който регулира цикъла сън-бодърстване.

Нивата на мелатонин естествено се повишават вечер, сигнализирайки на тялото, че е време да се отпусне и да се подготви за сън.

Консумирането на храни, богати на мелатонин, каквито са орехите, може да засили и подпомогне този естествен процес и да помогне за подобряване на качеството и продължителността на съня.

Освен това орехите съдържат други хранителни вещества като магнезий и триптофан, които също са тясно свързани с качеството и продължителността на съня.

Магнезият в тях също помага за отпускане на мускулите и регулира невротрансмитерите, участващи в процесите на съня, докато триптофанът е предшественик на серотонина - невротрансмитер, който насърчава релаксацията и сънливостта.

Имайки предвид всичко това, можете да очаквате, че включването на орехи във вашата диета, особено ако това става с вечерята или като лека закуска преди лягане, може да помогне за поддържане на здравословни модели на сън и да допринесе за спокоен нощен сън.