Официални лица от Даунинг Стрийт, начело с британския министър на търговията Лиз Тръс, ще направят опит в последния момент да блокират преместването на „TikTok“ в Лондон, пише британският вестник „The Guardian“.

През последните няколко седмици компанията-собственик на „TikTok“ – ByteDance – обяви своето желание да премести глобалната си централа в Лондон, където и в момента се намира най-големият европейски офис на компанията.

Към момента разработчикът на приложението „TikTok“ очаква официален отговор от правителството на Великобритания преди да предприеме преместването.

Борис Джонсън е съгласен, но някои членове на правителството му – не

Според непотвърдени информации британският министър-председател Борис Джонсън е отворен към идеята да приеме „ByteDance“ и неговият близо 100-милиарден бизнес в Лондон, докато групата официални лица на Даунинг Стрийт ще направи опит да го разубеди.

„Гардиън“ твърди, че Лиз Тръс е притеснена относно някои от исканията направени от страна на „ByteDance“, както и предполагаемите информации, че компанията си сътрудничи с китайските власти в автономния регион Синдзян, където се провеждат репресивни мерки срещу местното уйгурско население.

Защо ByteDance иска да се премести и какво ще се случи с бизнеса на компанията

Към този момент, на фона на напрежението между САЩ и Китай, и решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани приложението „TikTok“ в САЩ, „ByteDance“ планира да премести своите офиси и да продаде бизнеса си в Канада, Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

„ByteDance е ангажирана към това да бъде глобална компания. В светлината на настоящата ситуация, ByteDance разглежда възможността за установяване на централата на TikTok извън САЩ, в стремежа си да служи на своите глобални потребители“, заяви говорител на китайската компания.

Критично настроените към Китай хора в британското правителство са се аргументирали с информация относно предполагаемите връзки между компанията-собственик на „TikTok“ и властите в Пекин, които са сходни с обвиненията към „Huawei“ за сътрудничество с китайското разузнаване.

„Това е различно от (решението за) Huawei. Huawei получи забрани заради притесненията свързани с шпионирането и американските санкции. Това би било решение, базирано на (ситуацията в) Синдзян“, твърди източник, запознат със ситуацията, пред „Гардиън“.