Едва ли има завършил студент, който е започнал да си търси работа и да не е останал разочарован след много кратък период от време. Всички си представяме как 4-те години, които сме вложили в образованието си в университета скоро ще ни се отблагодарят с добре платена работа на престижна позиция.

Колкото и да мечтаете за този ден, не трябва да поспускате най-важната част – първо трябва да ви наемат. Това е един от препъни камъните, с които много завършили студенти се срещат още в началото на професионалната реализация.

„Нямаш достатъчно опит за тази позиция“ е нещо, което трябва да свикнете да чувате. След като няколко пъти получите този отговор след интервю е трудно да не се запитате как да съберете опит след като никой работодател не ви дава шанс.

Стажовете – вратата към по-лесна реализация или губене на време

Стажантските програми могат да са много добър старт за вашата кариера или напълно да ви откажат от сферата, в която искате да се развивате. Някои работодатели се възползват от възможността да наемат студенти или току-що завършили млади хора, които имат хъс и амбиции да се развиват. Но вместо опит и кариерен старт, работодателите дават на стажантите да вършат онази скучна работа, която никой не иска да свърши.

Тази практика сякаш е доста разпространена в България. Работодателите, които осигуряват стаж на студентите си мислят, че по този начин ще си осигурят евтина работна ръка, която да се занимава с всички досадни неща.

По този начин стажантът не получава добавена стойност от стажа си и се чувства още по-отчаян и дори разочарован от избора си на сфера на развитие.

Нека не бъдем толкова черногледи. Все пак има фирми и работодатели, които предлагат добре структурирани стажантски програми с цел да наемат след това най-добре представилите се. Тези компании предоставят възможност на стажантите да вкусят от истинския процес на работа и да придобият по-добри знания в сферата.

Личностни умения и компетенции, които работодатели ценят

Освен наличието на трудов опит в сферата всеки, който иска да е достатъчно конкурентоспособен за пазара на труда, трябва да притежава набор от личностни умения и качества. Да, знаем, че всеки пише в CV-то си тривиални умения като добра комуникация, работа в екип, спазване на срокове.

Истината е, че много бързо работодателя може да провери дали притежавате тези умнея или сте ги написали просто за да изглежда CV-то ви по-представително. Затова включвайте неща, които може да докажете и качества, които наистина притежавате.

Работодателите ценят високо честността и дори и да не притежавате стаж или специфични умения за сферата, по-добре е да бъдете честни, от колкото да ви хванат в лъжа на по-късен етап.

А до колкото до ценни компетенции, които се търсят в един служител те могат да обхващат голям спектър. Подозрително ще е ако напишете, че притежавате всички от тях, за това изберете тези, които наистина имате.

  • Добри комуникационни умения;
  • Трудова етика;
  • Управление на времето;
  • Емоционална интелигентност;
  • Желание за учене;
  • Бързо адаптиране в работна среда;
  • Организационни умения;
  • Дигитална грамотност.

Всеки един студент е много надъхан и мотивиран в началото на своето обучение, че е избрал специалност, която от една страна ще му носи удовлетворени, а от друга стабилно доходи. До края на обучението си много от младежите разбират, че университета дава базови знания, които рядко са достатъчни за намирането на добре платена работа веднага след завършването.

Опитът е ключов за някои професии, за това бъдете готови да преминете през стажове и курсове ако искате да развивате своите знания и умения в избраната от вас сфера. Възможно е някои работодатели да търсят младежи без опит, които да обучат на политиките на фирмите и особеностите на сферата.

Какъвто и да е случаят едно е сигурно – в началото нито ще печелите много пари, нито ще чувствате мотивация и вдъхновение. Тези неща идват постепенно, когато придобиете повече знания и трудов стаж. И не, няма да дойдат за всички, а само за онези, които не се отказват и искат да се развиват.