Вчера TikTok представи на аудиторията си нов метод, по който създателите на съдържание могат да получават пари от платформата. Нейните представители обявиха създаването на нов фонд, озаглавен „Effect Creator Rewards”.

От фонда ще бъдат изплащани възнаграждения на потребителите, които създават ефекти чрез функционалността на приложението за AR разработки – Effect House.

Effect House е инструмент, който улеснява създаването, публикуването и споделянето на висококачествени ефекти за ТикТок, използващи интеракцията на добавената реалност.

Инвестицията във фонда Effect Creator Rewards цели да насърчи ангажираността на създателите в изграждането на динамични и интригуващи ефекти, разширявайки възможностите пред тях и стимулирайки креативността им за създаването на такива.

Метод на получаване и размер на възнаграждението за създадени ефекти

Във фонда са заложени 6 млн. долара, от които ще се осъществява монетизацията. Какви са изискванията за получаване на наградата и какъв е размерът ѝ?

Необходимо е новосъздаденият авторски AR ефект да е използван в поне 500 хил. уникални клипчета в платформата, в рамките на 90 дни от датата на публикуването. Наградата, която създателят получава за това е в размер на 700 долара.

Получават се допълнителни 140 долара за всеки 100 хил. клипчета, в които AR творението е използвано над прага от 500 хил. в същия 90-дневен период от време.

Важно уточнение е, че на ден се зачита само по 1 публикувано уникално видео, в което ефектът е използван от един и същи акаунт. Т. е., ако един потребител в един ден публикува няколко видеа, използвайки един и същ новосъздаден ефект, ще се зачете само 1 към бройката за монетизация.

Максималният размер на възнаграждението, което 1 ефект може да получи е 14 хил. долара, които се получават на 10 млн. уникални видео публикации. На месец един създател може да получи максимално 50 хил. долара.

Кой може да се възползва от монетизацията за популярни ефекти в TikTok

Всичко това ви вдъхновява да впрегнете творческите си заложби в създаването на нов ефект в приложението? За съжаление креативността ви няма да получи гореописаната отплата. Защо? Към днешна дата фондът е на разположение само на потребителите в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия и Обединеното кралство.

Ето и обобщено какви са конкретните изисквания, на които създателят трябва да отговаря, за да има възможността да получи монетизация от фонда Effect Creator Rewards:

  • Потребителят трябва да има навършени 18 години;
  • Да притежава регистриран в САЩ, UK, Германия, Франция, Италия или Испания TikTok акаунт;
  • Създаденият от него AR ефект да е използван в поне 500 000 публикувани уникални TikTok видеа;
  • Попълнил е setup-а за методите на плащане и такси.

Към момента няма официална информация от платформата дали след усвояването на шестте милиона, заложени във фонда, монетизацията ще продължи.