Днес, драги читатели, ще говорим за паяжини. Не, няма да си приказваме врели-некипели за Спиндерман, а за паяжините на Васил Божков – за актуалните такива.

Мале, ако Ганьо прочете първите две изречения на днешния обзор, ще ме бие. Естествено, че няма да е толкова скучно, вие за какви ни помислихте.

Ние от Socialni.bg не сме супер работохолици и да, може да блъскаме от понеделник до петък, но все пак днес е петък и нямаме намерение на да обсъждаме държавата, въпреки че заради това си взимаме парите в края на всеки месец.

Сега, има вариант да ни помислите за абсолютни дебили и няма да се обидим на истината, но дайте да си го кажем правичката – на кой му се занимава да слуша и чете колко е зле държавицата ни точно в петък. Впрочем, днес се видях с Ганьо и той ми сподели нещо много интересно:

„Репортерче, ходи ми се пак на море. Честно ти го заявявам, там ми се живее!

Искам пак да ида и да се чувствам все едно не съм ходил тази година. Искам да се раздам на максимум за три-четири дни, вярваш ли ми?“

Как да не му вярвам, слушам го и си мисля аз в същото време. Вярвам му, естествено, защото тази година имах само три-четири дни и аз на морето и някак си ми беше ясно, че нещата не отиват на добре и грам няма да си почина.

„Ти остави твоята почивка. Дай днеска да си говорим за морето и за лятото, че то… свърши.“ – рече Ганя с онзи мечтателски поглед.

Статистиката ми е показала, че колкото по-замечтано гледа Ганюша, толкова по-големи проблеми има държавата през следващата седмица и винаги съжаляваме, че не сме обсъдили миналата, че да започнем старата. Заради това все пак се опитах да подтикна Ганьо да си свърши работата (онова, за което му плащаме) и да обсъдим държавата ни поне малко.

Защо умират хора по пътищата

На този въпрос Ганьо нямаше точен отговор и започна да движи отговора си около това, че той никога не прегрешава в това отношение.

„Ти знаеш ли, репортерче, че Ганя ти никога не кара пил. Значи, една бира да пия и край – не карам. Ти може да ме гледаш един такъв нехранимайко, един разпилян и пр., ама в това отношение съм абсолютно категоричен – без каране след прием на алкохол.

Ти много добре знаеш колко хора се избиха по пътищата заради това пиене и дрогиране. То няма проблем да си го правиш у вас, ама после не се качвай да шофираш.

Гледам ги, слушам ги през нощта – понякога ставам да пуша една бърза цигара в средата на нощта 3-4 сутринта – та ги слушам как вдигат някакви страшни скорости по булеварда. Направо не ги виждам как ще спрат по едно време, толкова им се плаша.

Добре, представи си, стане нещо, объркат се, подхлъзнат се, мият улиците все пак, какво правим? С тая пета предавка, дето са я вкарали, как ще спрат автомобила.

Те колите, дето ги карат не са с малки възможности. Едвам спира тая машина – все повече се качват и излизат с краката напред, няма как да стане.

Млади хора са, трябва да внимават, колкото и да им е чуждо.“ – каза Ганьо под формата на разговор, ама аз си реших да го представя като апел.

Защо Божков не спира с тези паяжини

„Репортерче, ти, да те питам, имал ли си повече от 1000 лева ей така накуп?“ – отговор, на който нямаше как да отговоря положително, защото бачкам от 9 до 6, всеки ден, всяка седмица.

След краткото ми мълчание, Ганьо продължи:

„Така си и мислех. Сега си представи да имаш едни 3-4 млрд. общо състояние.

Сега си представи как правят всичко възможно да ти ги вземат някакви си политици – цялата държава да е срещу теб, защото са си въобразили, че им пречиш с тези пари. Успяват да те ударят там, където могат, какво ще направиш?

Да, най-логичното е да излезеш от тук и да почнеш да ги ръчкаш от разстояние. Реално, Божков спазва противоепидемичните мерки – работи от вкъщи, избягва струпванията, сигурно и до магазина не ходи… сам.“

Страшни разсъждения от Ганьо чух аз, но някак си не ми стигна това да слушам постоянно как Божков бил прав и т.н. Искаше ми се да чуя, че Божков греши някъде и не е напълно прав и се опитах да прекъсна колоритния си събеседник и го попитах дали все пак държавата не е права.

„Репортерче, виж сега, държавата е права до там, че смята Божков за престъпник. Да, изисква се ум, за да изкараш 3-4 млрд лв., ама се изисква още повече ум, че да успееш да ги докажеш, ама без да плащаш и висок данък върху тях – въобще… мазало му е ситуацията на нашето момче.“

Домашно за събота и неделя

Ганьо и този път не пропусна да каже две приказки за уикенда, който предстои. Този път той ми каза да ви предам, че този уикенд не трябва да се планира нищо, защото плановете сами ще дойдат.

„Да се възползват от хубавото време и да не се правят на луди да седят вкъщи.“ – каза Ганьо и се качи в тях, че му свършиха цигарите…