Logitech сви прогнозата си за 2023 г. в резултат на конфликта в Украйна – рядък ход от страна на производителя на компютърни мишки и уебкамери, който записа значителен растеж по време на пандемията. Новината доведе до понижение на цената на акциите на компанията, предава Ройтерс.

Швейцарско-американската фирма спря дейностите си в Украйна и Русия, където генерира около 1,5% до 2% от приходите си от продажби според анализатори. Ето защо е премахнала тези данни от изчисленията си за представянето за следващата година.

Logitech, чиито продукти са купувани от хора, които оборудват домашните си офиси, сега очаква приходите ѝ да нараснат при постоянни валути с 2-4% през 12-те месеца до края на март 2023 г. спрямо предишната прогноза за 5-7% повишение.

По-предпазливият подход е нещо необичайно за Logitech, която повиши прогнозата си два пъти през миналата година.

Последствията за компанията

Стойността на книжата ѝ спадна с 3,6% в Швейцария в резултат на промените.

Logitech очаква оперативната ѝ печалба (изчислена не по стандарта GAAP) да бъде между 875 млн. и 925 млн. долара през годината, което е под по-ранната прогноза за 900 млн. до 950 млн. долара.

През трите месеца до 31 март Logitech записа 20% спад на приходите от продажби до 1,23 млрд. долара, което се дължи на неблагоприятното сравнение с година по-рано.

Оперативната ѝ печалба се е понижила с 52 на сто до 156 млн. долара, след като компанията похарчи повече за разработката на нови продукти.

Китай, един от по-големите пазари на Logitech, където се намира и основният ѝ завод, също може да донесе предизвикателства, след като Covid-19 стана причина за налагането на нови блокади.

Въпреки това анализаторите очакват тримесечието да е по-добро от очакваното, след като Logitech свива оперативните си разходи.

Пореден филм с главен герой Илон Мъск

Въпреки целия фурор относно начина, по който предприемачът и милиардер Илон Мъск може да повлияе на политическия дискурс в САЩ, след като получи „ключовете“ за Twitter Inc., най-големите предизвикателства в тази връзка могат да дойдат от Азия, пише Bloomberg.

Азия, където живее повече от половината от световно население, е най-голямата възможност за растеж на Twitter. В същото време регионът представлява сериозно предизвикателство за плановете на Мъск. Ако ръководителят на Tesla Inc. и SpaceX изпълни обещанията за премахване на цензурата, той ще се сблъска с множество объркващи регулации, прилагани от някои азиатски авторитарни правителства.

Данните показват, че най-големите главоболия за Мъск ще дойда именно от Азия. Броят на ежедневните активни потребители на Twitter, които могат да осигурят приходи, достига 179 милиона в международен план – докато тези в САЩ възлизат на 38 милиона за 2021 г.