Новите рестрикции на американското правителство, свързани със способността на Nvidia да продава чипове с изкуствен интелект на китайски клиенти, заплашват да нанесат тежък удар върху развитието на модерни технологии в страната, пише в анализ на Bloomberg.

В документи до регулаторите миналата седмица базираната в Санта Клара, Калифорния, компания разкри, че вече не може да продава определени чипове от висок клас в Китай без лиценз от Вашингтон.

Тези чипове с изкуствен интелект се ползват в големи центрове за данни, за да обучават специални модели за изпълнение на задачи като автономно шофиране, разпознаване на изображения и гласово асистиране.

Защо точно Nvidia отнася забраната

Nvidia държи около 95% дял от този пазар по данни на Fubon Securities Investment Services, а останалият се пада на Advanced Micro Devices – друга американска фирма за чипове, за която важат същите ограничения за износ.

Без достъп до тяхното оборудване технологичните гиганти, които разчитат на големи сървърни ферми, за да разработват всичко – от електрически и самоуправляващи се автомобили до социални и облачни услуги – ще бъдат в неизгодно положение спрямо международната конкуренция.

„Това е новата реалност, свързана със Студената война, и по-мащабните ограничения за износ са неразделна част от нея“, коментира Амир Анварзадех от Asymmetric Advisor.

„Ограниченията върху износа ще се разширят и ще засегнат полупроводниците, изкуствения интелект, автономните системи и биотехнологиите“.

Вашингтон сигнализира за план „Допълнителни санкции“

Ескалиралите търговски ограничения, за които Вашингтон не сигнализира, че планира, преди да ги наложи, допълват досегашните санкции и ограничения върху износа на оборудване за производство на чипове към Китай.

На китайските фирми за полупроводници вече им е отказан достъп до най-модерното оборудване от нидерландската ASML Holding и развитите машини от американски доставчици, включително Lam Research Corp.

Скорошният Закон за чиповете в Съединените щати принуждава глобалните производители на полупроводници да избират между инвестиции в САЩ и Китай.

Сега, когато Вашингтон ограничава и достъпа до продукти с изкуствен интелект, това създава проблеми за технологичната експанзия на Пекин, докато Китай се опитва да развива собствената си индустрия за чипове.

Ръководителят на един от водещите китайски производители на електромобили побърза да осъди ограниченията.

Мерките ще „бъдат предизвикателство пред облачното обучение на цялото автономно шофиране", коментира в акаунта си в WeChat Хъ Сяопан, председател и главен изпълнителен директор на XPeng.

Nvidia е лидер в предлагането на хардуер за самоуправляващи се коли – както за разработването на алгоритми за големи сървърни ферми, така и за доставка на бордови процесори за автомобили, така че те да разпознават какво има в заобикалящата ги среда.