Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. отваря магазин без каси в Обединеното кралство. Това е първото разширяване на автоматизираната технология за разплащания на компанията извън САЩ, предават запознати.

Компанията от Сиатъл заяви, че ще дебютира с магазин под марка Amazon Fresh в Лондон в четвъртък. Магазинът, подобно на американските, ще използва набор от камери и други сензори, за да проследява купувачите, докато вземат артикули от рафтовете, и ще им таксува кредитната карта, след като излязат от обекта.

Магазините представляват най-голямото усилие на технологичния гигант за преоформяне на физическите продажби на дребно. Amazon предлага също така да лицензира технологията, която тя нарича Just Walk Out, на други компании.

Магазинът в района Ърлинг в Лондон е първият физически магазин на компанията извън САЩ. Amazon отвори 26 магазина без каси под марката Amazon Go в родината си (в Сиатъл, Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско) и два по-големи формата, наречени Go Grocery.

Говорител на Amazon заяви, че концернът не планира да промени марката на американските магазини. Компанията също така управлява нова линия американски хранителни магазини с конвенционални опашки пред каси под марката Amazon Fresh.

Като част от представянето на магазина в Лондон компанията също така представи нова марка за хранителни продукти във Великобритания, наречена „by Amazon“, продукти от която ще се продават в магазина.

Какво ново в технологиите и Европа

Сигнал за пробуждане от най-висшата степен, насочен към континент, който се тревожи за бъдещата си жизнеспособност:

В съвместно обръщение с правителствените ръководители на Естония, Дания и Финландия в Handelsblatt канцлерът на Германия Ангела Меркел призовава за офанзива за укрепване на цифровия суверенитет на ЕС.

Какъв точно е проблемът

„Създаването на цифрова стойност и цифровите иновации се извършват в значителна степен извън Европа“, пишат Меркел и нейните колеги в писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Зависимостите и слабостите в европейските цифрови възможности, умения и технологии.“ стават все по-очевидни.

С апела си четирите правителствени ръководителки възнамеряват да подкрепят усилията на шефа на Европейската комисия за отстраняване на европейския дигитален дефицит.

Ето защо Меркел, естонката Кая Калас, финландката Сана Марин и датчанката Мете Фредериксен предлагат да представят „план за действие за повече цифров суверенитет“ и да използват фонда за възстановяване от коронакризата в подкрепа на проекти на бъдещето.

Правителствените ръководители виждат необходимост от действия в областта на изкуствения интелект и квантовите изчисления, облачните предложения и новите мрежови технологии. Същевременно те изрично подкрепят плана на ЕК за по-тясно регулиране на големите оператори на платформи като Facebook, Google и Amazon.

За тази цел ЕС възнамерява да приеме два закона: Закон за цифровите услуги и Закон за цифровите пазари. Фон дер Лайен обяви и „цифрово десетилетие“, за да се навакса изоставането на Европа. Шефът на ЕК възнамерява да представи подробности този месец.

Независимо дали става дума за видеоконференции, офис софтуер или чипове: пандемията показа колко силно европейската икономика зависи от външни доставчици на IT. Преди всичко от технологичните гиганти в САЩ, но все повече и от китайските компании.

От гледна точка на Меркел и нейните съавтори, вече няма време за губене. Те предупреждават, че „стратегическите слабости или зависимостите с висок риск“ могат да доведат до „проблеми с доставките и рискове за киберсигурността“.

Меркел, Калас, Марин и Фредериксен не искат призивът им да се разбира като разграничаване от новото правителство на САЩ. Напротив.

Европа трябвало да развие своите технологични умения „заедно с демократични партньори по света и на основата на силни трансатлантически отношения.“

Това може да се разбира и като предложение към новия президент на САЩ Джо Байдън, който планира да създаде съюз от демократични държави, за да се противопостави на авторитарните режими, особено в технологичния сектор.

В същото време, обаче европейските правителствени ръководителки се противопоставят на технологичния протекционизъм - и така подчертават разликата на подхода им с този в САЩ.

„За нас цифровият суверенитет означава изграждане на нашите силни страни и намаляване на стратегическите ни слабости, като не изключваме други или действаме по протекционистки начин“.

Какво казва Меркел и Германия за САЩ и отвъдокеанските политики

В частност Меркел многократно е предупреждавала да не се отделя твърде много време и ресурси в технологично отношение европейската и китайската икономика. Тя упорито се противопоставя на настояването на САЩ за цялостно изключване на китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei от новата германска 5G.

Откакто Байдън влезе в Белия дом, интересът в Берлин и Брюксел към технологично-политическото сътрудничество със САЩ нарасна. Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер също засегна темата в понеделник на събитие в двореца Белвю.

Той заговори за „сближаване на дискусиите“ за опитомяването на технологичния сектор в САЩ и Европа. Американците, подчертава Щайнмайер, сега също признават опасностите от необузданите данни и капитализма за наблюдение.

Факт, на който се позовават и Меркел, и нейните колежки.

„В дигиталната ера основните демократични ценности са под значителен натиск в световен мащаб.“, пишат те. Сега Щайнмайер обаче вижда „историческата възможност“ за противопоставяне на на модела на „дигиталната диктатура“ - откровен намек за Китай - с „демократична алтернатива“.

Вашингтон би се радвал да чуе това. Новата администрация на САЩ ухажва европейците и иска да ги привлече към съвместни технологично-политически инициативи. Остава, обаче съмнително дали трансатлантическият технически консенсус всъщност е възможен.

Във всеки случай САЩ гледат с известно подозрение на това, че европейците бързат да регулират технологичната индустрия.