Финландската компания Nokia сключи споразумение по дългогодишна патентна битка с китайската Lenovo Group – най-големия производител на персонални компютри в света.

По този начин бяха разрешени всички висящи съдебни спорове във всички юрисдикции, съобщават двете компании.

Въпреки че условията на споразумението за кръстосано лицензиране остават поверителни, Lenovo ще направи нетно балансиращо плащане към Nokia, обяви финландският производител на телекомуникационно оборудване. Говорител на Nokia е отказал да разкрие финансовите подробности по случая.

Nokia започна правна битка срещу Nokia през 2019 г. за предполагаемо нарушаване на 20 патента за технология за видео компресиране. Тя заведе дела в Съединените щати, Бразилия и Индия, както и шест в Германия.

Lenovo пък съдеше Nokia в съд в Калифорния. През септември съд в Мюнхен постанови, че Lenovo е нарушила един от патентите на Nokia и разпореди изтеглянето на определени продукти от търговските обекти.

„Постигнатото глобално споразумение ще даде възможност за бъдещо сътрудничество между нашите компании в полза на клиентите по целия свят.“, коментира Джон Мългрю, главен директор по интелектуалната собственост на Lenovo.

Патентното портфолио на Nokia включва около 20 хил. патентни семейства, включително 3500 патентни семейства, обявени за съществени за технологичния стандарт за 5G.

През март Nokia сключи споразумение и със Samsung за лицензиране на патенти, обхващащи иновациите му във видео стандартите. Скандинавският ѝ конкурент Ericsson също води патентни спорове със Samsung и KPN (най-голямата нидерландска телекомуникационна компания), които продължават.

Toshiba със специално предложение

Японският гигант Toshiba обяви, че е получил предложение за придобиване от компанията за дялово инвестиране CVC Capital Partners – сделка, която може да достигне повече от 20 млрд. долара, ако бъде сключена, пише Wall Street Journal.

Toshiba заяви, че ще поиска повече подробности за офертата и ще я обмисли внимателно.

При приключването на борсовия ден във вторник пазарната капитализация на Toshiba достигна малко над 1,7 трлн. йени (15,8 млрд. долара). Ежедневникът Nikkei писа, че CVC предлага 30% премия, което предполага, че предложението би оценило Toshiba на малко над 20 млрд. долара.

Част от акционерите в Toshiba наскоро повдигнаха въпроси относно корпоративното управление. На специална среща през март акционерите одобриха предложение на Effissimo Capital Management за назначаването на следователи, които да проверят дали гласуването на събранието на акционерите миналата година е проведено справедливо.

Чуждестранните акционери имат все по-голяма роля в японския индустриален конголмерат, откакто той набра милиарди долари през 2017 г., за да подсили счетоводния си баланс. Това се случи след банкрута на американското звено за ядрена енергетика Westinghouse Electric.

Главният изпълнителен директор на Toshiba Нобуаки Куруматани служеше като председател на японското подразделение на CVC преди да се присъедини към компанията.

Toshiba се сви значително след счетоводния скандал, който избухна през 2015 г. Тя продаде контролиращия си дял в звеното за чипове за флаш памет, където все пак запази миноритарен дял. Освен това сви позициите си в областта на медицинското оборудване и потребителската електроника, за да се насочи към индустриалната сфера, залагайки повече на енергетика и инфраструктура.

Безос е „ЗА“ инвестициите в инфраструктура

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос заяви, че подкрепя инвестирането в американска инфраструктура и евентуалното повишаване на корпоративния данък, за да се плати за това.

Претегляйки доводите в двете посоки, докато депутатите обсъждат инфраструктурния план на администрацията на президента Джо Байдън в размер на 2,25 трилиона долара, основателят на Amazon заяви, че компанията му подкрепя „смелите инвестиции в американската инфраструктура“, но не подкрепи изрично предложението на президента.

„Признаваме, че тази инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни - както по отношение на спецификата на това, което е включено, така и по начина, по който се плаща (подкрепяме повишаването на ставката на корпоративния данък)“, заяви Безос в кратко изявление, публикувано на корпоративния блог на Amazon.

„Очакваме с нетърпение Конгресът и администрацията да се съберат, за да намерят правилното, балансирано решение, което поддържа или подобрява конкурентоспособността на САЩ“, посочва още той.

Amazon традиционно избягва да коментира политически теми, които не са пряко свързани с бизнеса ѝ, за да избегне това евентуално да подразни клиентите си. Но компанията бе забъркана в дебата за инфраструктурата и как да се плати за нея.

Едва през миналата седмица Байдън цитира Amazon като пример за компания, която не е плащала федерален данък върху доходите, като по този начин контрастира с хората, които не могат да намалят данъчните си ставки до нулата.

Джей Карни, част от екипа на Байдън по време на администрацията на Обама, който днес ръководи лобистките и комуникационни екипи на Amazon, отправи критики в Twitter, казвайки, че Amazon е намалила данъчната си тежест с кредити, предназначени да стимулират разходите за научноизследователска и развойна дейност.

В исторически план Amazon има ниски маржове на печалба, отчасти защото реинвестира повечето приходи в компанията.

Това намалява тежестта на корпоративните данъци въз основа на печалбата, прави Amazon годен да получи данъчни кредити за научноизследователска и развойна дейност и означава, че повишаването на тези данъци би било по-малък удар за концерна, отколкото за корпорациите с по-висока печалба. И все пак технологични компании като Amazon вероятно ще плащат повече, ако планът на Байдън бъде одобрен.