Производителят на чипове Broadcom води преговори за придобиването на доставчика на облачни услуги Vmware, твърдят запознати с въпроса. Преговорите между Broadcom и VMware продължават, а сделката не е сигурна, допълват източниците. Условията на споразумението, които се обсъждат, не са ясни.

До какво може да доведе едно такова сливане

Придобиването допълнително може да диверсифицира бизнеса на Broadcom отвъд чиповете в посока корпоративен софтуер, след като за последните четири години компанията стана собственик на CA Technologies за 18,9 млрд. долара, а също така купи и подразделението за сигурност на Symantec за 10,7 млрд. долара.

Broadcom и VMware не са отговорили веднага на запитванията за коментар. Към момента на приключване на търговията в петък пазарната капитализация на VMware беше 40,3 млрд. долара. Като се има предвид обичайната премия, потенциалната цена ще бъде по-висока, пише Bloomberg.

Майкъл Дел е най-големият инвеститор в компанията с дял от 40% в резултат на това, че Dell Technologies отдели VMWare миналата година, сочат данни на Refinitiv.

Компанията за дялово инвестиране Silver Lake е вторият по големина акционер във VMWare с 10-процентен дял.

Какво значи да придобиваш „с добър размер“

През март главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан каза, че компанията му има капацитет за придобивания „с добър размер“.

„Инвеститорите са все по-фокусирани върху апетита на Broadcom за друго стратегическо придобиване или такова, свързано с платформа за корпоративен софтуер, особено като се има предвид скорошния натиск върху софтуерните оценки“, пишат анализаторите от Well Fargo.

„Придобиването на VMware ще се смята за стратегическо и отговарящо на фокуса на Broadcom върху изграждането на все по-голяма стратегия за корпоративен инфраструктурен софтуер“.

Broadcom произвежда широк спектър от електроника, а продуктите ѝ варират от iPhone до индустриално оборудване. Но центровете за данни се превърнаха в ключов източник на растеж за гиганта, а софтуерът дава на компанията повече възможности да таргетира пазара.

По-рано Broadcom водеше преговори да придобие SAS Institute – софтуерна компания, оценена на 15 до 20 млрд. долара. Но преговорите приключиха миналата година без сделка, пише още Bloomberg.

VMware е основана през 1998 г. и е един от пионерите в Силициевата долина, който вече е променял собствеността си няколко пъти. През 2004 г. тя беше придобита от технологичния гигант за съхранение на данни EMC. След това компанията продаде част от дела си като част от първичното си публично предлагане три години по-късно. Бизнесът беше прехвърлен към Dell Technologies, когато тази компания придоби EMC през 2016 г. Миналата година Dell отдели VMware.