След като Нидерландия промени решението си вдигна ветото за присъединяването на България в Шенген, се появи нова спънка пред страната ни.

Промяната идва от страна на Унгария, която официално се обяви против влизането на България в Шенгенското пространство.

Унгария ще наложи на страната ни вето

Външното министерство на Будапеща обяви, че ще наложи вето на влизането на България в Шенгенската зона за пътуване без контрол с лично документи в ЕС. Позицията беше обявена още миналата седмица, но вече е официално потвърдена.

Причината за налагането на ветото е допълнителната такса за внос и пренос на руски газ, въведена от България. Решението на страната ни засегна основното трасе за внос на природен газ от Русия към Унгария. Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто коментира, че с действията си българите застрашават безопасността на енергийните доставки на Унгария, а ветото е начин за унгарците да се защитят.

Унгария получава 4.5 милиарда кубически метра газ годишно от страна на Русия, според споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия. Въпреки многобройните призиви на ЕС към Унгария да ограничи и спре вноса на руски газ, страната предприе обратни действия, като подписа нови договори с Москва.

Как коментираха ситуацията Бойко Борисов и Кирил Петков

Бившите премиери Бойко Борисов и Кирил Петков не останаха безучастни и изказаха позициите си за решението на Унгария.

Петков каза, че чрез таксата за пренос на руски газ ще се следва общият европейски подход и че ще се работи с Европейката комисия по въпроса.

Борисов пък припомни, че сме доста близо до присъединяване към Шенген и че ще бъде приложен Европейски подход към ситуацията.

Разбра се и от самия Виктор Орбан, че е разговарял с Бойко Биорисов по въпроса с Шенген. А от фейсбук страницата на Борисов пък става ясно, че в разговора е информирал унгарския премиер за "консенсуса с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ“.

Петер Сиярто коментира хода на България с таксата, като противоречащ на европейските разпоредби и застрашаващ безопасността на доставките освен към Унгария и за Сърбия и Северна Македония.

Ветото към България ще е в сила докато не бъде отменена таксата за внос и пренос на руски газ. От изказванията на Кирил Петков и Бойко Борисов не стана ясно дали ще се отмени, за да постигнем целите си по пътя към Шенген. Европейската комисия пък не даде мнението си за случая, въпреки че поиска информация за него.