Според Кодекса на труда, когато се налага да работите на официален празник извън вашия график се води извънреден труд. В тези случаи трябва да получите извънредно заплащане, което е минимум двоен надник.

През предстоящите коледни и новогодишни празници се очаква много хора да са на работа. От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомнят на всеки, на когото му предстои да работи по празниците, че има право на извънредно заплащане, което е с увеличение от 75%.

В Кодекса на труда е посочено, че официалните празници са 24,25 и 26 декември както и 1 януари. Тъй като тази година Бъдни вечер е неделя, почивните дни се удължават с един и 27 декември също ще бъде неработен ден за някои хора.

От Инспекцията по труда обръщат внимание, че работодателя трябва да издаде заповед поне 24 часа по-рано за извънредния работен труд, който ще бъде положен от работниците. Важно уточнение е, че когато в празничните дни се работник е на работа според графика, при сумарно изчисление на работното време това не се смята за извънреден труд.

В такива случаи следва да се заплати само двойна надница, която е предвидена за работа на официални празници. Ако работниците са уговорят с работодателите си устно, че ще работят по празниците, те ограничават възможността си да докажат положения труд и да получат защита на своите права.

Кога почиваме през 2024 и какъв допълнителен доход можем да имаме

През следващата година работните дни са 251, което е с 3 повече в сравнение с 2023 година. Най-голямо струпване на почивни дни има около Великденските и Коледните празници. През 2024 година Великденските празници ще са през месец май и почти се сливат с почивните дни за Гергьовден и Деня на труда.

За всеки, който ще работи по празниците има добра новина. Може да си докарате стабилен допълнителен доход, ако се паднете на работа по време на официални празници.

Средното брутно заплащане на час в България е около 12 лв. През 2024 година има 11 официални почивни дни. Да предположим, че ще работите допълнително по празниците през май месец. Това са допълнително 6 работни дни. При 8-часов работен ден имаме допълнително 148 работни часа. Това прави 576 лв към заплатата. Както вече казахме труда в празничните дни се заплаща двойно, което прави 1 152 лв допълнителен доход само ако работите по празниците през май месец.

Някои хора могат да изберат да работят през всички 11 официални празника през 2024 година. В този случай трябва да получите допълнителен доход от 2 112 лв за цялата година.