Благодарение на хитови сериали като „Къща от хартия“, „Секс обучение“ и „Игра на калмари“ лидерът на стрийминг пазара Netflix отбелязва отново повишен ръст на потребителите през лятото. През третото тримесечие броят на абонатите в световен мащаб е нараснал с 4,4 милиона до малко под 214 милиона, обяви във вторник базираната в Лос Гатос, Калифорния, компания след затварянето на американския пазар. Netflix с лекота надмина собствената си прогноза за 3,5 милиона нови клиенти и се оказа над очакванията на повечето експерти.

Финансовите резултати също бяха впечатляващи. Нетната печалба е нараснала през трите месеца до края на септември в сравнение с предходната година с над 80% до 1,45 млрд. долара (1,25 млрд. евро). Приходите са се увеличили с 16% до 7,5 млрд. долара.

Пандемията и платформата

След като пандемията парализира производството и ръста на потребителите през предходните тримесечия, Netflix обещава най-силното си предлагане на филми и сериали досега - в края на годината. Стрийминг гигантът очаква около 8,5 милиона нови клиенти през последното тримесечие, докато анализаторите очакват 8,3 милиона, показват данните на Refinitiv.

В лицето на южнокорейския сериал „Игра на калмари“ най-вече, който стартира едва на 17 септември, Netflix в момента разполага с голям коз. През миналата седмица компанията обяви, че зловещата и брутална драма за оцеляване е заменила британския сериал "Бриджъртън" като най-успешната продукция на Netflix досега. Сега услугата за стрийминг обяви, че „Игра на калмари“ вече е гледана от „невероятните“ 142 милиона потребителски акаунта четири седмици след пускането си, което я прави „най-голямото ни телевизионно шоу досега“.

Какво ново от платформата в съвсем близко бъдеще

Като се има предвид този успех и новите сезони на други популярни сериали като „Вещица“ и „Тигровият крал“, които ще бъдат пуснати през четвъртото тримесечие, Netflix би могъл да се възстанови от смесената досега година.

След като пандемията от коронавируса през 2020 г. доведе до истински прилив на абонати, растежът се забави рязко през първите две тримесечия на 2021 г. поради липсата на нови филмови и сериални хитове. Netflix отчете през първата половина на годината най-слабия си приток от 2013 г. - само с около 5,5 милиона нови клиенти.

В края на годината Netflix иска наистина да се забърза. В допълнение към премиерите на редица сериали стрийминг услугата разполага и с няколко блокбастър филма като „Не гледай нагоре“ с холивудски суперзвезди като Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс.

„В четвъртото тримесечие имаме толкова много съдържание, каквото никога не сме имали“, каза председателят и съизпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс, който носеше яке с надпис „Squid Game“ по време на видео разговора с анализатори и журналисти.