Глобалният дефицит на микрочипове удря Apple с нарастваща сила. Само през четвъртото тримесечие технологичната група загуби приходи в размер на 6 млрд. долара в резултат на това, обяви групата при представнянето на тримесечните данни.

Част от удара може да бъде приписан и на мерките за защита от коронавируса в Югоизточна Азия, въпреки че този ефект забележимо отслабна през последните седмици.

Apple се представя задоволително въпреки това

Въпреки това Apple постигна рекордни приходи от 83,4 милиарда долара между юли и септември, което е увеличение от около 29% спрямо предходната година. Анализатори, анкетирани от FactSet, очакваха продажбите на iPhone да помогнат за натрупване на общи приходи от 85 млрд. долара, което е 31% ръст спрямо година по-рано. Печалбата на групата също се е увеличила значително - със 62 на сто. Така Apple приключи тримесечието с нетна печалба от 20,5 млрд. долара. „Търсенето на нашите продукти беше постоянно силно“, каза изпълнителният директор Тим Кук.

За първото тримесечие на текущата фискална година, която за Apple започна на 26 септември, мениджърът очаква загубата на приходи да се увеличи поради продължаващите проблеми с доставката на чиповете.

Всички продукти на Apple в момента са засегнати от затрудненията. Новината бе приета на фондовата борса с разочарование: в следборсовата сесия цената на акциите на Apple падна с цели 5,3% до 144,42 долара. Те поскъпнаха с 15% тази година до затварянето в четвъртък на сесията в петък, изчислява Bloomberg.

Положителните резултати са и в други направления

Все пак Кук имаше много положителни резултати, с които да се похвали. Например  продажбите на iPhone са нараснали с 47 процента, на iPad - с 21 процента, а в бизнеса с носими устройства (Apple Watch) и продукти за интелигентен дом - с почти 12 процента.

Бизнесът с услуги също приключи трите месеца значително по-добре от очакваното, като продажбите се увеличиха с 47% - докато продажбите на компютрите на групата (Mac) почти не се промениха.

Apple генерира приходи от 9,2 милиарда долара от продажбите на Mac през последното тримесечие, което е ръст от 1,6% на годишна база, което също е под прогнозите. Apple пусна нови MacBook Pro по-рано тази седмица, твърде късно, за да бъдат отчетени в резултатите за четвъртото тримесечие.

Вместо това компанията разчиташе на продажбите на миналогодишните модели MacBook Air и MacBook Pro в допълнение към iMac, които бяха обявени през април.