Едно от най-неприятните неща, което може да се случи на един средностатистически потребител на Facebook е да загуби данните до своя акаунт. Като под тези данни, най-вече се визира паролата на съответния профил.

Тъй като имейл адресът е фиксиран още при регистрацията, няма как той да се промени, освен ако лично не помолите Facebook да възстановят вашия имейл, при положение, че нямате достъп и до него.

При паролата обаче, нещата седят по-различно, тъй като тя е променливата стойност и по-всяко едно време може да бъде сменена, без значение дали по ваше желание или поради намеса от външен източник.

Един от най-лесните начини да разберете дали вашият акаунт е хакнат е ако вашата снимка, име, рождена дата или друга лична информация е променена.

За щастие от платформата предоставят на потребителите няколко стъпки, чрез които те могат успешно да възстановят достъпа до своите акаунти. Ето кои са те.

Докладвайте на Facebook за хакнат профил

Първото и най-логично нещо, което трябва да направите е да докладвате на Facebook, че вашият акаунт ви е бил отнет. След което, те ще се свържат с вас и ще изпратят на имейла, от който е направена регистрацията на акаунта, подробен списък със стъпки, как да процедирате.

Препоръчително е също така да информирате вашите приятели във Facebook относно казуса.

Веднъж изгубили акаунта си, вие вече нямате никакъв контрол върху него и ако човекът, хакнал профила ви, има нечисти намерения, е повече от важно да пуснете публикация от друг профил или по някакъв начин да уведомите всички, че вие вече нямате достъп до акаунта си.

По този начин, вие ще гарантиране сигурността на вашите приятели и познати и те ще са наясно с вашия случай, което допълнително увеличава вероятността да получите съдействие за възстановяване на профила си.

Уверете се че имейл акаунтът ви е наред

Ако загубите достъпа до имейл акаунта, с който сте създали вашия Facebook профил, процесът на възстановяване би се усложнил десетки пъти повече.

Бъдете сигурни, че имате пълен достъп до вашия имейл акаунт и там всичко е наред откъм изтриване на имейли, загуба на парола и изнасяне на лични данни.

 

Използвайте опцията за смяна на парола

Ако сте имали късмет и единствено вашата парола е била променена, без допълнителни повреди по вашия имейл или базата данни на Facebook, най-лесния начин да решите проблема е като използвате настройката за „Смяна на паролата“ или „Забравена парола“.

Там ще трябва да попълните вашия имейл или телефон, с който е създаден акаунтът, след което от Facebook ще изпратят код за потвърждение, заедно с вашата нова парола, която в последствие вие ще може да промените.

Препоръките на Facebook са да измислите сложна парола, която няма нищо общо с вас и да е колкото се може по-нестандартна, абстрахирайки се от обичайните комбинации с числа като 0000, 1234 и други.

Нека паролата да бъде дълга, сложна, която в повечето случай не прави особен смисъл и най-важното е да запишете новата си парола някъде, където да не я загубите.

Това обаче не ви дава максимална сигурност, тъй като най-вероятно този, който е успял да хакне вашия профил веднъж, ще успее да го направи и втори път.

Именно затова, трябва да извършите допълнителни процедури, с които да подсигурите сигурността на вашите лични данни.

Премахнете всичките си лични данни от профила

Ако успеете да си върнете достъпа до акаунта, най-сигурното нещо, което може да направите е да изтриете всичките си лични данни, освен ако те вече не са били изтрити.

Постарайте се да премахнете всяко едно поле, което издава вашия адрес, телефон, имейл, рождена дата, семейство, интереси и т.н.

Освен това е от изключителна важност да активирате допълнителни настройки на Facebook за защита и сигурност, които може да намерите на Settings & Privacy – Settings – General.

Там може да натиснете на Security and Login менюто, където може да изтеглите официално приложение на Facebook за удостоверение на вашия профил. По този начин, вие ще можете да вградите 2FA към вашия акаунт, което ще увеличи вашата сигурност и ще ви изпраща известия, което ще ви позволи да хванете този, който се опитва да влезе във вашия профил, преди той да е успял да го направи.

Какво да правите ако нямате достъп до вашия имейл

Всичко описано досега е в най-добрия случай, в който единствено вашата парола е била променена от външен източник без допълнителни последствия.

Винаги съществува и сценарий, в който нямате достъп нито до вашия имейл акаунт, нито до паролата на Facebook профила ви, а в особено редки и критични случаи, дори и до телефона си.

В такъв момент, най-доброто нещо, което може да направите, е да се свържете с администратор във Facebook на URL адреса „https://www.facebook.com/hacked“, като изберете опцията за „Report compromised account“, след което ще трябва да попълните имейла и паролата, които сте сигурни, че отговарят на съответния профил.

Алтернативна опция е през друг имейл акаунт да се свържете със Support-a на Facebook, като опишете подробно вашия казус и изчакате отговор от тяхна страна.

Обикновено, след като получите отговор, ще ви бъдат изпратени последователно стъпки, които да изпълните за да успеете да възстановите акаунта си.

Част от тези стъпки са да изпратите на Facebook снимка на личната ви карта, с което да потвърдите, че хакнатият профил в действителност е ваш.

Ако пък изпитвате притеснения, че вашите данни могат да бъдат откраднати, може да помолите администраторите да забранят изцяло достъпа и да деактивират вашия акаунт, докато тече процедурата по възстановяване, но е напълно вероятно и те самите да го направят веднага щом ги информирате, че профилът ви е бил хакнат.

TL;DR

В крайна сметка, загубата на Facebook профила ви може да бъде един неприятен и необратим процес, ако прекалено много от вашите лични достъпи, имейли и телефони са засегнати.

При евентуален такъв случай, най-доброто е да се свържете с помощния център на Facebook и да ги информирате за вашия казус и да им помогнете максимално за да бъде разрешен проблемът и да си върнете достъпа до акаунта.

Поради тази причина също трябва да сме до голяма степен внимателни за това каква информация за себе си допускаме да е публична в интернет пространството. Рисковете от кражба на нашите данни и тяхното източване и продаване е реална и няма гаранция за абсолютно никого.