От социалната мрежа „Фейсбук“ обявиха, че няма да премахнат манипулираното видео на своя основател Марк Зукърбърг от друга социална платформа – „Инстаграм“, в което той „признава“, че дължи успеха си на тайна организация.

Става въпрос за фалшиво видео, създадено чрез софтуер с изкуствен интелект, който използва снимки на даден човек, за да създаде видео, в което той говори и извършва някакво действие.

Специфичното в случая, за разлика от монтираните видеа, които сме виждали в миналото, е че този софтуер пресъздава максимално реално човекът, чиито снимки анализира, което е предпоставка за високо ниво на достоверност на видеото и големи възможности за фалшификация.

„Фейсбук“ вече беше критикуван за това, че не премахна подобно фалшифицирано видео на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

От американската корпорация обявиха, че голяма част от постовете, с подобно фалшифицирано съдържание, ще бъдат част от изграждането на собствен софутер базиран на машинно обучение (т.н. machine-learning), който автоматично ще засича и премахва подобно изфабрикувано съдържание, което се поства в нейните платформи.

Въпросното видео с Марк Зукърбърг е създадено за арт инсталация, изложена в английския град Шефийлд, наречена „Спектър“. Инсталацията е създадена с цел да привлече внимание към това как хората могат да бъдат наблюдавани и манипулирани чрез социалните медии на фона на скандала с „Кеймбридж Аналитика“.

Видеото включва генерирана от компютър картина на Зукърбърг в съчетание с кадри на неговото тяло, взети от видео презентация през 2017 година в офис на централата на „Фейсбук“ в Силиконовата долина. Актьор, чието име е неназовано, е осигурил аудио записа, който е синхронизиран към видеото.

16-секундното видео е качено в „Инстаграм“ в събота, 8 юни, но става известно едва, след като американска медия докладва съществуването му във вторник, 11 юни.

„Резултатът е сравнително реалистичен – ако оставите видеото без звук“, коментират в редакцията на медията. „Гласът, наложен във видеото, очевидно не принадлежи на Зукърбърг, а на някой, който си опитва да го имитира“.

Артистите, взели участие в проекта, заявиха че „приветстват“ решението на „Фейсбук“, но въпреки това поставят под въпрос етиката на компанията.

„Усещаме, че използвайки изкуството, за да ангажираме и изследваме критично този вид технология, ние се опитваме да поставяме под въпрос силата не тези нови форми на изчислителна пропаганда и като резултат не бихме искали нашите изкуство да бъде цензурирано от Фейсбук“, заявиха те пред „BBC“. „Въпреки това бихме приветствали смислена регулация и надзор върху дигиталната индустрия за влияние“.

Тепърва предстои да видим докъде може да се развие този софтуер и дали няма да предостави възможност за реалистично пресъздаване на личности във видеа, което би отворило портите за всякакви фалшификации и набеждавания с известни личности и политици.